Keutenberg

Plaats
Buurtschap
Valkenburg aan de Geul
Heuvelland
Limburg

keutenberg_plaatsnaambord_kopie.jpg

Keutenberg heeft een 30 km-zone. Gezien de steilheid en bochten kún je er ook niet harder. En 'stiltegebied' is bij wielrenners sowieso aan de orde: die kunnen niet met elkaar praten omdat ze al hun energie nodig hebben om deze beruchte berg te beklimmen.

Keutenberg heeft een 30 km-zone. Gezien de steilheid en bochten kún je er ook niet harder. En 'stiltegebied' is bij wielrenners sowieso aan de orde: die kunnen niet met elkaar praten omdat ze al hun energie nodig hebben om deze beruchte berg te beklimmen.

keutenberg_steile_weg_kopie.jpg

Zó steil is dus de Keutenberg. Onderin ligt Schin op Geul, waar wielrenners omhoog kijken en inschatten of ze bovenop de Keutenberg denken te kunnen komen zonder af te stappen. De échte bikkels lukt dat...

Zó steil is dus de Keutenberg. Onderin ligt Schin op Geul, waar wielrenners omhoog kijken en inschatten of ze bovenop de Keutenberg denken te kunnen komen zonder af te stappen. De échte bikkels lukt dat...

DK_20110817_6383_Keutenberg_veldschuur_ruine.jpg

Het weidse en steile landschap bij de buurtschap Keutenberg

Het weidse en steile landschap bij de buurtschap Keutenberg

Keutenberg

Terug naar boven

Status

- Keutenberg is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Valkenburg aan de Geul. T/m 1981 gemeente Wijlre. De buurtschap is in 1982 niet met Wijlre meegegaan naar de gemeente Gulpen, maar middels grenscorrectie naar de in dat jaar opgerichte fusiegemeente Valkenburg aan de Geul overgegaan.

- De buurtschap Keutenberg valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Schin op Geul.

- De buurtschap Keutenberg heeft blauwe plaatsnaamborden en heeft dus een eigen bebouwde kom (met 30km-zone en stiltegebied).

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Kuiteberg of Keuteberg.

Oudere vermeldingen
Keuteberg.

Naamsverklaring
Wellicht genoemd naar een familie Keuten. - 'De priesteres van de Keutenberg' is een mooi verhaal over hoe deze 'berg' en de alhier gelegen Gronselenput in de Romeinse tijd aan hun naam gekomen zouden zijn.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Keutenberg rond de gelijknamige weg, Z van het dorp Schin op Geul, NW van het dorp Wijlre, NO van het dorp Scheulder en O van het dorp Sibbe.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Keutenberg 12 huizen met 69 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Veel inwoners van de buur-buurtschappen Engwegen en Keutenberg maakten zich anno 2008 zorgen over de verkeersveiligheid in hun woon-, leef- en werkomgeving. Het grootste gedeelte van deze buurtschappen valt onder de noemer 'stiltegebied', en een verkeersbord geeft aan dat er qua gemotoriseerd verkeer alleen bestemmingsverkeer mag komen. Men maakt zich o.a. zorgen over het steeds toenemende (sluip)verkeer, te hard rijden op deze onoverzichtelijke en smalle wegen, ontbreken van een trottoir, onduidelijke bebording, enz. Daarnaast vinden er steeds meer klein- en grootschalige evenementen plaats die het gebied voor bewoners en ondernemers moeilijk bereikbaar maken (denk aan Amstel Goldrace, de Heuvelland vierdaagse, maar ook vele groepen wielrenners, toertochten voor oldtimers, groepen motorrijders, enz.). Omdat het een prachtig buitengebied is, trekt deze omgeving ook veel dagtoeristen aan (wandelaars, fietsers, nordic-walkers e.d.).

Al dit verkeer moet gebruik maken van dezelfde weg, en dit leidt regelmatig tot diverse incidenten, bijna-aanrijdingen en kleinere ongelukjes. De bewoners vragen zich af of er eerst iets ernstigs moet gebeuren voordat er door de verantwoordelijke overheid maatregelen worden genomen. Daarom is er in 2008 een 'brandbrief' opgesteld, waar een ruime meerderheid van de bewoners van de buurtschappen Engwegen en Keutenberg achter staat. Deze brandbrief is naar de gemeentelijke bestuurders, raadsfracties en andere betrokkenen gestuurd, met de oproep om te zorgen dat er in dit prachtige natuurgebied ook in de toekomst veilig kan worden gewoond en gerecreëerd. Of deze actie tot concrete resultaten heeft geleid is ons vooralsnog niet bekend.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Aan de voet van de berg ligt de Gronselenput of Gronselerput, een bron waar de bewoners van de Keutenberg nog tot 1963 hun drinkwater vandaan haalden. In 2015 is de bron gerestaureerd en voorzien van een stenen trap.

- Vakwerkhuizen.

- Wegkruis.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Deze 'berg' - met stijgingspercentages tot 22 procent! - die in vele (inter)nationale ‘klassiekers’ wordt opgenomen, is berucht in de wielerwereld. Hier worden rennerreputaties gemaakt en gebroken. "De Keutenberg behoort tot de moeilijkste beklimmingen van Zuid-Limburg en is dé angstgegner van veel wielrenners die een rondje in in de buurt doen. De reden? De eerste 200 meter slaan je knock-out en daarna zit er niets anders op dan harken naar het buurtschapje Keutenberg. Daarna wordt je nog getrakteerd op honderden meters vals plat. Kortom, alles behalve een gezellige beklimming", aldus de site Klimtijd.

Onder de link vinden de wielrenners nadere informatie van deze site over wat hen te wachten staat als zij de Keutenberg willen 'doen'. Volgens de kenners is het geen schande als je onderweg af moet stappen. De echte bikkels bijten door en redden het om zonder stilstaan boven te komen, zoals deze en deze. Maar je hebt altijd baas boven baas, zo ook hier: Een internationale wielrennersorganisatie kent de titel 'Godfather' toe aan wielrenners die 'bergen' van de categorie Keutenberg en vergelijkbaar, 25x op 1 dag beklimmen. - Silvan vertelt op zijn site dat en hoe hem dat gelukt is.

Erik van Laar, die de 'berg' ook heeft bedwongen (waarvoor zie het filmpje onder de link) stelt: "In Schin op Geul volg je het bordje en meteen zie je de Keutenberg boven je uit torenen. Óf je benen schieten spontaan vol bij de aanblik alleen al, óf je hart gaat sneller kloppen. Voorbij Camping Vinkenhof ga je rechts en meteen links. En dan rij je direct tegen een muur op. Of je het einde haalt en in welke staat, bepaal je hier. Het bordje geeft 22% aan en dus moet je een goed verzet kiezen. Trap je te zwaar, dan val je stil. En om. En zet je hier een voetje aan de grond, dan ben je niet de enige. Geef je teveel aan het begin, dan moet je dat bezuren. Letterlijk. Het lactaat schiet in je benen en dan wordt het afzien. De officiële top ligt niet in de buurtschap Keutenberg, maar aan de kruising met de Dodemanweg. Als je daar naar beneden rijdt en onderaan omdraait, kun je de Dodeman beklimmen. Onbekend bij het grote publiek, maar nog net een tikje lastiger!" (en ook dát heeft Erik gedaan, waarvoor zie wederom het filmpje onder de link).

- Ecotuin Keutenberg bestaat uit 3 delen: de eetbare sierweide, de sierlijke moestuin en het geurige kruidenveld. De tuin wordt onderhouden met een 'gesloten kringloop'. Dat betekent dat alle 'tuinafval' weer in de tuin gerecycled wordt. Er wordt weinig van buiten aan toegevoegd. Open: laatste zondagmiddag van juli en augustus. Voor groepen ook op afspraak geopend. - Reportage van L1 over Wilma Peeters en Peter Visser en hun Ecotuin (2015).

Reactie toevoegen