Geulhem

Plaats
Buurtschap
Valkenburg aan de Geul
Heuvelland
Limburg

DK_20110817_3208_Cafe_Restaurent_Geulhemmermolen.jpg

Geulhemmermolen aan de Geulzijde, thans in gebruik als café-restaurant aan de voorzijde

Geulhemmermolen aan de Geulzijde, thans in gebruik als café-restaurant aan de voorzijde

DK_20110817_3203_Hotel_te_Geulhem_Zuid_Limburg.jpg

Geulhem, hotel op de berg in mergel, met trapgevels

Geulhem, hotel op de berg in mergel, met trapgevels

DK_20110817_3212_Hotel_restaurant_Berg_en_Dal_Geulhem.jpg

Geulhem, Hotel-Restaurant Berg en Dal

Geulhem, Hotel-Restaurant Berg en Dal

Geulhem Geulhemmergroeve Oranjegalerij (Kopie).jpg

Geulhem, Oranjegalerij in de Geulhemmergroeve

Geulhem, Oranjegalerij in de Geulhemmergroeve

Geulhem

Terug naar boven

Status

- Geulhem is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Valkenburg aan de Geul. T/m 1981 gemeente Berg en Terblijt.

- De buurtschap Geulhem valt onder het dorp Berg (dat in de postadressen Berg en Terblijt heet).

- De buurtschap Geulhem heeft officiële, blauwe plaatsnaamborden en heeft daarmee een bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Geulem.

Oudere vermeldingen
1312 kopie 1330 Geulem, 1840 Geulem.

Naamsverklaring
Betekent hem, dat voortkomt uit heem ‘woning, woonplaats’ gelegen aan de rivier de Geul.(3083)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Geulhem ligt tussen de dorpen Berg in het Z en Houthem in het N en NO, rond de Geulhemmerweg. De buurtschap ligt verder OZO van het dorp Rothem, ZO van het dorp Meerssen, WZW van het 'dorp in de stad' Broekhem, W van de stad Valkenburg en NW van het dorp Vilt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Geulhem 11 huizen met 45 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Geulhem heeft 5 rijksmonumenten.

- Geulhemmermolen of Geulhemermolen.

- Hotel Geulzicht in buurtschap Geulhem (Vogelzangweg 2) behoort tot de laatste generatie kasteeltjes. De bouw, in opdracht van de rijke industrieel Pieter Carel Zuyderhoudt, is begin 20e eeuw voltooid. Het kasteel, met toegangspoort en oprijlaan, geheel in mergel opgetrokken in de stijl van de Engelse neogotiek, kreeg een romantische uitstraling. Onder het kasteel liggen mergelgrotten die verbonden zijn met het kasteel. In de monumentale ontvangsthal zijn plafondschilderingen aangebracht door Adrianus Hartigh. Het kasteel is opvallend gelegen in het Geuldal, te midden van de bossen en aan de rand van natuurgebied Ingendael, tegen de helling van de Geulhemmerberg.

- Tot 1931 woonden er nog mensen in de grotten van Geulhem. Deze grotwoningen of rotswoningen (de enige in Nederland) werden bewoond door blokbrekers. Dat zijn mensen die hun brood verdienden met het breken en zagen van blokken mergel, in dit geval in de Geulhemmergroeve. Deze blokbrekers zijn nog steeds actief, alleen wordt de gewonnen mergel niet meer voor de bouw, maar voor restauratiedoeleinden gebruikt. De woonruimte was uitzonderlijk sober ingericht. Soms waren muren en zoldering met kalk gewit of lichtblauw gekleurd. Voor het ‘huurgenot’ werd 4 cent per maand of 50 cent per jaar betaald.

In 1976 zijn enkele grotwoningen gerestaureerd. De grotwoningen en de Geulhemmergroeve zijn alleen voor groepen op aanvraag te bezoeken. Tijdens de excursie kun je ook een Oranjegalerij met beeltenissen van het koningshuis en een Blokbrekersmuseum bewonderen. De ondergrondse schuilkerk in de Geulhemmergroeve is als zodanig in gebruik geweest van 1795 tot 1801, is gerestaureerd in 1862-1863 en ieder jaar met Kerstmis te bezichtigen. Nadere informatie bij Stichting De Rotswoning.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Geulhem, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Geulhem (online te bestellen).

- "Met de presentatie en overhandiging van het eerste exemplaar van het boekje 'Kasteleinsvrouw met zeven dartele dochters... en andere waargebeurde en mysterieuze anekdotes over Geulhem' aan burgemeester Jan Schrijen, gaf Kernoverleg Berg en Terblijt op 7 augustus 2019 de aftrap voor een serie boekjes met waargebeurde verhalen en mysterieuze anekdotes uit de kernen van Valkenburg aan de Geul, die het Kernoverleg in samenwerking met de gemeente uitgeeft. Benieuwd naar de verhalen en anekdotes? Het eerste exemplaar van het boekje met Geulhemse verhalen is gratis beschikbaar voor inwoners van onze gemeente. Elk volgend boekje kost 1 euro. Laat via ons contactformulier je naam, e-mailadres en telefoonnummer achter, zodat we je kunnen laten weten waar en wanneer je een exemplaar kunt afhalen."

Reactie toevoegen