Westerland

Plaats
Dorp
Hollands Kroon
Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

Westerland

Terug naar boven

Status

- Westerland is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord-Holland, gemeente Hollands Kroon. T/m 2011 gemeente Wieringen.

- Onder het dorp Westerland vallen ook de buurtschappen Dam, De Haukes, De Hoelm, Hollebalg, Noorderbuurt en Westerklief (deels). Dit zijn 6 buurtschappen in totaal.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Westerland ligt aan de Waddenzee en NO van het Amstelmeer en ligt verder ZW van de dorpen Hippolytushoef, Oosterland en Den Oever, W en ZW van de A7 (waaronder de Afsluitdijk), NW van het dorp Wieringerwerf, NNW van het dorp Slootdorp, NO van de dorpen Wieringerwaard en Anna Paulowna, ONO van het dorp Van Ewijcksluis en ZO van de stad Den Helder.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Westerland 40 huizen met 200 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp (inclusief de buurtschappen) ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De peuters van basisschool De Dentele in Westerland moesten sinds schooljaar 2015/2016 naar basisschool De Kei in Hippolytushoef, omdat er in de peutergroep (groep 1/2) nog maar 4 kinderen zaten, wat het niet verantwoord maakte om daar nog een aparte klas voor in functie te houden. De Dentele zou voor de overige klassen nog enkele jaren in functie blijven. Maar diverse ouders waren het er niet mee eens en haalden ook hun grotere kinderen van de school af, waarmee zij de sluiting hebben versneld: in juli 2015 is basisschool De Dentele daarom alsnog versneld opgeheven omdat er te weinig leerlingen overbleven om voortzetting nog verantwoord te doen zijn. De kinderen die voorheen naar deze school gingen, zijn 'uitgevlogen' naar allerlei scholen in de omgeving, niet alleen naar Hippolytushoef maar ook naar bijv. Wieringerwerf en Schagen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Westerland heeft 6 rijksmonumenten.

- Westerland heeft 1 gemeentelijk monument.

- De Hervormde (PKN) Nicolaaskerk of Westerlanderkerk (Westerlanderweg 65) was oorspronkelijk gewijd aan de H. Nicolaas. De kerk van Westerland wordt al genoemd in de Commemoratio, een goederenlijst van de kerk van Utrecht uit de 9e eeuw en is ook terug te vinden in Domrekeningen in 1323 en 1400. Het oorspronkelijk romaanse kerkje lag op het verhoogde kerkerf met daaromheen een kerkhof. Schilder Pieter van Cuyck bezocht het kerkje aan het einde van de 18e eeuw en beschreef een zeer oud kerkje uit duifsteen, met losstaande toren zonder spits. De huidige opzet dateert van later datum. Dit is terug te zien in de toren, die uit het begin van de 16e eeuw stamt. Hij bestaat uit drie geledingen, gescheiden door een tandlijst en is opgetrokken uit rode baksteen, afgewisseld met enkele lagen gele moppen. In de tweede en derde geleding van de toren zitten nissen met bovenaan rechthoekige galmgaten. De toren is afgesloten met een vrij recent tentdak.

Het schip, in 1828 vernieuwd en tegen de toren aangeplaatst, is gebouwd in vroeg neogotische stijl. Het is driezijdig gesloten, kort van opzet en voorzien van rondbogige vensters. Bij de kerk bevond zich een galgenveld. In 1953 zijn bij de kerk enkele roodzandstenen doodkisten en deksels gevonden, stammend uit de 12e eeuw. Een daarvan is naar de kerk in Hippolytushoef overgebracht en een naar het Oudheidkundig Museum op Schokland. De overige fragmenten zijn in Westerland gebleven. De kerk bezit een eenvoudige preekstoel uit het begin van de 19e eeuw, voorzien van een koperen kroontje uit de 17e eeuw. De torenklok, in 1509 gegoten door Johannes Godefridus, heeft een hoogte van 77 cm en een diameter van 86 cm. Op de begraafplaats van de kerk ligt een oorlogsgraf van een tijdens WO II omgekomen Britse vlieger.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het dorp bruist ieder jaar in juni tijdens het Dorpsfeest Westerland, naar eigen zeggen "het leukste Dorpsfeest van Noord-Holland". Jaarlijks zorgt men voor een gevarieerd programma, met op zaterdag de spetterende Kindermiddag, kermis, het Wieringer kampioenschap Boardingvoetbal en live muziek tijdens een wervelend feest ‘s avonds in de feesttent. En zondag is er de Boerenlandfair - naar eigen zeggen "de gezelligste Boerenlandfair van Noord-Holland" - met aansluitend live muziek. Deze fair in gemoedelijke sfeer biedt tal van activiteiten voor jong en ouder. Demonstraties, diverse optredens en heel veel stands met landelijke producten voor huis, tuin en erf, brocante, antiek en curiosa. En natuurlijk ontbreken ook de pure culinaire producten en een kinderhoek niet. Kortom, een complete belevenis voor een gewoon, gezellig dagje ouderwets genieten voor het hele gezin.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het strand van Westerland heet het Lutjestrand. Lutje betekent 'klein'. Het oorspronkelijke Lutjestrand was inderdaad niet groot. Het was op een gegeven moment niet groot genoeg meer om de groeiende aantallen strandrecreanten op te vangen. Daarom besluit men rond 1990 om een nieuwe laag zand over het oude zand te spuiten. Het oude strand-zand is ca. 100.000 jaar oud en bevat een verscheidenheid aan mineralen. Welke dat zijn kun je lezen op de site Oneindig Noord-Holland. Voor mineralenliefhebbers heeft het geen zin om te gaan graven, want de oorspronkelijke stenen zijn tijdens hun reis uit het noorden helemaal verpulverd.

- "Steeds vaker zaaien boeren een deel van hun land in als wintervoedselakker. Het wintervoedsel is niet voor mensen, maar voor vogels, hazen en muizen. Door de steeds efficiënter geworden landbouw blijft er voor de natuur niet veel meer over, met als gevolg dat veel boerenlanddieren in aantal enorm achteruit zijn gegaan. De wintervoedselakkers helpen het tij te keren. Lopend over het veldje met planten die vanwege de winter bruin zijn en dood lijken, valt ineens de roodbruine fazant op die iets verderop in het zelfde veld wandelt. Wim Tijsen uit Westerland kan zijn geluk niet op dat bewijs van het succes van de akker zich al zo snel aandient. "Hij zag ons aankomen en liep van het open veld de voedselakker in. Hier kan hij zich mooi verschuilen."

Wim Tijsen is op en rond Wieringen altijd met de natuur bezig. Is het niet voor Landschap Noord-Holland, dan telt Wim wel vogels voor Vogelbescherming Nederland of leidt hij een excursie namens Natuurvereniging Wierhaven. Met de Agrarische Natuurvereniging Hollands Noorden en de Provincie Noord-Holland is het plan gerijpt om met extra maatregelen de natuur de winter door te helpen. "Vroeger werd er op het land nogal eens graan gemorst, er bleven planten staan op randjes langs sloten en er waren veel meer insecten. Nu de akkerbouw en veeteelt zo efficiënt omgaat met land en oogst, blijft er voor vogels weinig meer over."

Schatkamer. Als we wat verder het landje van ongeveer een halve hectare groot oplopen, zien we kleine vogeltjes vanuit de bomen naast het veld naar de grond duiken. "Dat zijn vinkjes", ziet Wim door zijn verrekijker. "Die vinkjes doen zich te goed aan het wintergraan dat hier tussen allerlei andere planten is ingezaaid." We zien ongeveer twintig vogeltjes op de grond tussen de planten door scharrelen. Ineens schieten de vogeltjes op en trekken ze zich razendsnel terug tussen de takken. "Ze blijven wel vaak in de buurt van een struik of een boompje, want ze moeten oppassen voor de havik en de sperwer." De planten en zaden van deze wintervoedselakker in Westerland komen niet alleen ten goede aan vogels. "Er zitten ook veel muizen en soms ook ratten in zo'n veld. Dat is goed voor uilen en buizerds. Ook kunnen insecten overwinteren in de stengels en tussen de rottende bladeren van de planten op deze akker. Het is een schatkamer eigenlijk tussen de omgeploegde akkers en grasvelden." (bron: NH Nieuws, januari 2021)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Westerland, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Westerland.

Reactie toevoegen