Sijbekarspel

Plaats
Dorp
Medemblik
West-Friesland
Noord-Holland

sijbekarspel_carnaval_sijbelbroek_2017.jpg

De kleine dorpen Sijbekarspel en Benningbroek werken op veel gebieden samen en worden dan ook wel als 'tweelingdorp' beschouwd. Dat blijkt ook uit het feit dat de dorpen met o.a. carnaval en Koningsdag 'Sijbelbroek' worden genoemd. (©www.dedeursackers.nl)

De kleine dorpen Sijbekarspel en Benningbroek werken op veel gebieden samen en worden dan ook wel als 'tweelingdorp' beschouwd. Dat blijkt ook uit het feit dat de dorpen met o.a. carnaval en Koningsdag 'Sijbelbroek' worden genoemd. (©www.dedeursackers.nl)

gemeente_sijbekarspel_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Sijbekarspel anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Sijbekarspel anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Sijbekarspel

Terug naar boven

Status

- Sijbekarspel is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Medemblik. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1978; in 1979 over naar gemeente Noorder-Koggenland, in 2007 over naar gemeente Medemblik.

- Wapen van de voormalige gemeente Sijbekarspel.

- De kleine dorpen Sijbekarspel en Benningbroek werken op veel gebieden samen (zoals verenigingsleven, voorzieningen, evenementen) en kun je in de praktijk dan ook als tweelingdorp beschouwen. Dit komt ook tot uiting in de 'volksmondnaam' Sijbelbroek, die voor beide dorpen gezamenlijk wordt gehanteerd. In Google zien wij dat die naam met name in gebruik is tijdens carnaval, Koningsdag en bij het Huttendorp. Formeel zijn het nog wel 2 dorpen, met bijv. eigen plaatsnaamborden en een eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Soibekarspel.

Oudere vermeldingen
Zijbekarspel, Ca. 1312 Siboutskerspel, ca. 1338 Zyboudskerspel, 1343 Syboutskerspel, 1413 en 1414 Sybekarspel, 1414 Zibekerspel, 1425 Zybenkerspil, 1426 Zybenkerspel, 1434 en 1435 Sybekarspel, 1494 Zybekerspel, 1840 Zijbecarspel.

Naamsverklaring
Samenstelling van het Middelnederlandse karspel, ontstaan uit het Middelnederlandse kercspel 'parochie, kerkdorp' en de persoonsnaam Sybout, die ook voorkomt in 12e eeuw kopie ca. 1420 Sibodesmaer (ligging onbekend, bij Schagen).(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Sijbekarspel ligt W van de A7 en het dorp Midwoud, WNW van het dorp Benningbroek, NW van het dorp Wognum, N van het dorp Wadway, NO van het dorp Spanbroek, ONO van het dorp Opmeer, O van het dorp Hoogwoud, ZO van het dorp Aartswoud, ZZW van het dorp De Weere en ZW van het dorp Abbekerk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Sijbekarspel 134 huizen met 888 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 58/372 (= huizen/inwoners), het dorp Benningbroek 67/461 en de buurtschappen De Weere 5/28 en De Wijzend 4/27. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 350 huizen met ruim 900 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sijbekarspel heeft 10 rijksmonumenten.

- De oorspronkelijke kerk is omstreeks 1150 gebouwd op een verhoogd kerkhof. In de 16e eeuw heeft een soort restauratieherbouw plaatsgevonden, die in 1547 is voltooid. De muren zijn in de jaren zestig van de 20e eeuw opnieuw gemetseld met oude handgevormde steentjes. De Hervormde (PKN) kerk (Westerstraat 42) wordt eens in de zes weken nog gebruikt voor een kerkdienst. Zie verder het hoofdstuk Evenementen en activiteiten.

- Gevelstenen in Sijbekarspel.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Sinds 1998 organiseert Culturele Commissie Sijbekarspelt in de kerk onder de naam 'Muziek bij kaarslicht' concerten van voornamelijk jonge talenten.

Terug naar boven

Beeld

- Diaserie van oude ansichtkaarten van Sijbekarspel.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Sijbekarspel (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Zorg: - Zorgtuinderij Ygdrasil is een kleinschalige woonvorm in Sijbekarspel. Er wordt zorg verleend aan 14 mensen met een verstandelijke of een andere beperking. Er werken zo’n 25 personen op Ygdrasil op de twee groepen en op de werkplaats. Het hoofdgebied is de tuinderij, waar kleinfruit, appels, peren, pruimen, groenten en bloemen worden geteeld. Belangrijk werkgebied is ook het onderhoud van de tuinderij en het erf. Het andere werkgebied is de verwerking van al dit fruit. Producten als verschillende soorten jams en stropen worden hier gemaakt. Tenslotte is er nog de binnenwerkplaats waar onder andere kaarsen worden gemaakt. Ze maken voornamelijk bijenwaskaarsen, maar ook andere kaarsen in vele kleuren, maten en vormen. Bekend zijn de ‘sprookjeskaarsen’. Andere producten zijn kaarten, schalen, lavendelzakejs, dienbladen met mozaik, sleutelhangers en nog veel meer. De producten worden verkocht in de winkel 'Op stapel'. Tot slot vraag je je vast nog af wat de naam Ygdrasil betekent. Dat is de naam van een mythologische boom, de wereld-es, die hemel en aarde verbindt. De boom komt laat in bloei en biedt alles wat onder de boom leeft alle kans om te groeien en te ontwikkelen.

Reactie toevoegen