Molembaix

Plaats
Buurtschap
Veere
Walcheren
Zeeland

DK_20110718_2305_Ingang_Molem_Baek_omgeving_Grijpskerke.jpg

Buurtschap Molembaix, entree tot het terrein van de gelijknamige hoeve

Buurtschap Molembaix, entree tot het terrein van de gelijknamige hoeve

Molembaix

Terug naar boven

Status

- Molembaix is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Walcheren, gemeente Veere. T/m 30-6-1966 gemeente Grijpskerke. Per 1-7-1966 over naar gemeente Mariekerke, in 1997 over naar gemeente Veere.

- De buurtschap Molembaix valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Grijpskerke.

- De buurtschap Molembaix verschijnt pas als zodanig - als plaatsnaam voor het huizengroepje ter plekke dus - in de jaren zestig van de 20e eeuw op de kaarten (voorheen stond deze naam alleen bij de gelijknamige boerderij). In de jaren negentig verdwijnt de plaatsnaam weer van de kaarten. De huizen staan er echter nog gewoon als voorheen, dus wat ons betreft is het nog altijd een buurtschap (de kaartenmakers hebben helaas vaker de vervelende eigenschap gehad om plaatsnamen van buurtschappen door de jaren heen zomaar 'uit te gummen', zonder dat daar een inhoudelijke reden voor aan te wijzen valt). Op Google Maps wordt de plaatsnaam nog wel vermeld.

Terug naar boven

Naam

Uitspraak
Môlembee.

Oudere vermeldingen
Ca. 1750 't Hof Molenbay, 18e eeuw en 1838-1857 Molenbaix, 1846 'Molenbaix of Molenbay'. Vanaf ca. 1900 verschijnt de spelling met een m in het midden, Molembaix dus, op de kaarten.

Naamsverklaring
Voormalig buiten, dankt zijn naam aan het geslacht Van Lannoy*, dat in de middeleeuwen bezittingen had op Walcheren. Zij waren tevens heren van het Belgische Molenbaix (kaart) 'molenbeek', gelegen in het noorden van Henegouwen dicht bij de huidige taalgrens, wat de verwaalsing van beek tot baix verklaart. Het Zeeuwse plaatsje is dus genoemd naar zijn Belgische naamgenoot, en de naam betekent dus hetzelfde als Molenbeek, namelijk een beek met daaraan een molen.(1)
* Het betreft Philip of Jean de Lannoy, achtereenvolgens heren van Molenbaix in Henegouwen (Belgie), in het geslacht De Lannoy gekomen door het huwelijk van Guibert de Lannoy met Catharina, enige dochter van Jean de Saint Aubin, heer van Molembais. Zij waren bezitters van een groot deel van de heerlijkheid Grijpskerke.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Molembaix ligt N van Grijpskerke, rond de t-splitsing Oostkapelseweg / Pioniersweg. Z van deze splitsing ligt de Molembaixweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt de buurtschap Molembaix niet (apart) vermeld. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 10 panden met ca. 30 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Vroeger lag hier een buitenplaats Molembaix. De boerderij was oorspronkelijk het buitenhuis van de familie Van Reigersberg. Eigenaar was onder meer Johan van Reigersberg, geboren in 1630, voor Zeeland gecommiteerde in de admiraliteit te Amsterdam en dijkgraaf van de Beemster. Volgens overlevering heeft Maria van Reigersberg hier gewoond toen Hugo de Groot haar het hof maakte. Het huis is in 1897 afgebroken. Er is nog wel een gelijknamige hoeve (het eerste pand NO van de T-splitsing Oostkapelseweg / Molembaixweg), te herkennen aan de hekpijlers aan de weg met de naam erop (zie de afbeelding elders op deze pagina).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- "In 2016 zijn wij verhuisd naar Grijpskerke, na 18 jaar de fantastische tuin Rammekenshof te hebben gehad in Ritthem, waar wij met veel plezier gewoond en getuinierd hebben. In 2011 waren wij hiermee 'De mooiste tuin van Nederland'. Het was een tuin voor liefhebbers van bloemen en planten. Hier hebben we met veel plezier veel bezoekers mogen ontvangen en de tuin heeft in vele tijdschriften en boeken gestaan. Op ons perceel van ruim 3300 m2 op Pioniersweg 2a in buurtschap Molembaix hebben we wederom een heerlijke tuin gecreëerd, die indien nodig geheel door mij - Willeke Verschuuur - zelf kan worden onderhouden. En met het oog hierop en op de toekomst heeft deze tuin elementen die werkbesparend zijn.

Onze tuin de Pionier-Ster is een tuin met een knipoog naar vroeger "toen alles beter was". Het wegeling, een karrespoor dat toegang geeft tot een groot deel van de tuin. Een schapenhek rond de groentetuin "om beesten buiten te houden". Deze is in gebruikt om eenjarigen een steun of klimrek te geven. Een dorpspomp, zodat we de gieters kunnen vullen en stenen randen om het gras uit de borders te houden. Dit alles geeft een nonchalante sfeer die samen met het schitterende uitzicht op het omringende landschap de tuin zijn eigen karakter geeft. Veel bloemborders waarin siergrassen ruim vertegenwoordigd zijn, eilanden met strandpalen, vaste planten en grassen voor een los effect en veel rozen. Rozenbogen en pergola's met klimmers, een rozenborder met een mix van vaste planten en een Vintage rozenborder. Met een knipoog naar de klassieke border zijn hier veel David Austin rozen geplant met vaste planten en grassen die gezamelijk boeketten bloemen vormen. Rozenpiramides om hoogte te creëren en zo is het op een leuke manier afgewerkt. De openingstijden van onze tuin vind je hier. Entree € 3.50 per persoon, kinderen tot 16 jaar gratis. De tuin is rolstoelvriendelijk. Honden zijn aangelijnd welkom." - Hier kun je een mooie video bekijken van tuin de Pionier-Ster in buurtschap Molembaix bij Grijpskerke, door Ada Prince, zodat je alvast in de stemming kunt komen voor een bezoek 'in het echt'.

Reacties

(1)

Ook bij dit gehucht zou ik graag willen dat er een bord bij komt, ik vind het onzin dat ze dit niet doen.

Red.:
Ook wij vinden het inconsequent en onterecht dat de Grijpskerkse buurtschappen Buttinge, Hoogelande en Poppendamme wél in de atlassen staan en plaatsnaamborden hebben, terwijl dat bij Molembaix niet (meer?) het geval is.
De identiteit van een plaats verdwijnt ermee; je kunt ter plekke immers niet (meer) zien dat je je in die plaats bevindt. En dat is een ontkenning van de identiteit van de buurtschap en van de inwoners, als zijnde inwoners van de buurtschap. Dat is toch zonde. Wij profileren daarom op diverse plaatsen op onze site dat gemeenten tegen bescheiden kosten hun buurtschappen cultuurhistorisch én toeristisch 'op de kaart' zouden moeten willen zetten middels het plaatsen van plaatsnaambordjes, liefst nog met een informatiepaneel erbij dat vertelt wat er nu zo bijzonder is aan deze buurtschap. Een goed voorbeeld vindt men bijv. bij de buurtschap Schellach http://www.plaatsengids.nl/schellach in buurgemeente Middelburg. Dat daar ook in dit geval genoeg redenen voor zijn, kan men hierboven lezen. Wij hebben Molembaix ook aan onze lijst van onterecht uit de atlassen verdwenen plaatsnamen https://www.plaatsengids.nl/kennisbank/plaatsnamen-onterecht-niet-de-atl... toegevoegd.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen