Middelbeers

Plaats
Dorp
Oirschot
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Middelbeers

Terug naar boven

Status

- Middelbeers is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Oirschot. T/m 1996 was het de hoofdplaats van de gemeente Oost-, West- en Middelbeers.

- Men heeft kennelijk 'vergeten' Middelbeers als woonplaats te benoemen bij het in 1978 tot stand gekomen huidige postcodesysteem, daarom ligt het dorp voor de postadressen en daarmee de gemeentelijke basisregistratie BAG sindsdien zogenaamd 'in' de formele 'woonplaats' Oost-, West- en Middelbeers, die helemaal geen plaats ís want nergens ligt (het was immers alleen maar een gemeentenaam), en ook nog eens taalkundig fout is... Zie voor dit alles verder de link.

- Onder het dorp Middelbeers vallen ook de buurtschappen Huijgevoort, Kuikseind, Voorteind en Westelbeers.

Terug naar boven

Naam

In het Brabants
Beers.

Oudere vermeldingen
Gebied: 1207 Berses, 1542 Middelbeerze, 1573 Myddel Berze.

Naamsverklaring
Betekent middel 'in het midden gelegen, middelste', genoemd naar de ligging midden tussen Oostelbeers en Westelbeers. Het grondwoord is beers* 'omhaagd gebied', waarvoor zie Beers. De oudste vorm Berses wordt geïdentificeerd met Oostelbeers, maar kan, als Latijnse meervoudsvorm, meerdere bijeengelegen locaties Beers aanduiden. Af te wijzen is de verklaring die de naam met behulp van de suizende -r- (vergelijk Deursen) terugvoert op berne*, samenhangend met het Middelnederlandse bernen 'branden'. Dit dialectisch verschijnsel is daarvoor namelijk te jong.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Middelbeers ontleent zijn naam - heel soms zijn plaatsnaamverklaringen wél voor de hand liggend - aan de ligging tussen de kernen Oostelbeers en Westelbeers. Het dorp wordt van Oostelbeers gescheiden door de rivier de Kleine Beerze, en het wordt van Westelbeers gescheiden door de Groote Beerze.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Middelbeers 66 huizen met 375 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.400 huizen met ca. 3.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Middelbeers is in 1542 geheel verwoest en verbrand door de Gelderse veldheer Maarten van Rossum.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Middelbeers, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Heemkundekring Den Beerschen Aard.

- Verhalen over de geschiedenis van Oost-, West- en Middelbeers op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2017 is het Leefbaarheidsplan Middelbeers en Westelbeers verschenen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Middelbeers heeft 4 rijksmonumenten.

- Middelbeers heeft 11 gemeentelijke monumenten.

- De oorspronkelijke Sint Willibrorduskerk van Middelbeers (Willibrordstraat 25) is een typisch Brabants dorpskerkje, dat tegenwoordig aan de rand van de dorpskern ligt. De kerk is als zodanig buiten gebruik sinds het dorp een grote nieuwe kerk kreeg. Gelukkig is de kerk in 1963 toch gerestaureerd. Het koor is 15e-eeuws, de rest dateert uit later tijd. Het Oude Kerkje, zoals de kerk tegenwoordig bekend staat, is volgens de site onder de link hiervóór wellicht de meest gave en complete historische dorpskerk in deze regio, en "een juweeltje van Kempische gotiek". De kerk is in gebruik voor o.a. exposities, concerten en huwelijken.

- In 1927 komt de huidige Sint Willibrorduskerk (Willibrordstraat 16) gereed, naar een ontwerp van de Eindhovense architect L.J.P. Kooken, in een mengeling van traditionalistische en expressionistische vormen. In het oorspronkelijke ontwerp had de toren aan de zuidzijde slechts één geleding. Bij de uiteindelijke uitvoering kreeg de toren vier geledingen. In 1938 is aan de westzijde een verbindingsgang naar de pastorie gebouwd.

- Mariakapel.

- De molenromp van Molen Himbergen (Hertog Janstraat 7) is het overblijfsel van een beltmolen. Deze in 1864 gebouwde bovenkruier heeft dienstgedaan als korenmolen. Op 29 september 1944 is de molen bij de bevrijdingsgevechten verwoest. De romp is hersteld, vanwege de maalderij die erin was gevestigd. Tegenwoordig is de romp nog in functie als opslagruimte en is er een pakhuis en winkelloods aangebouwd. Sinds 2004 is het een rijksmonument.

- Gevelstenen in Middelbeers.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Toneelvereniging Keskenoate* is opgericht in 1979. Sindsdien heeft Keskenoate zich ontwikkeld tot een veelzijdige toneelvereniging die elk seizoen verschillende toneelproducties op de planken brengt. Naast de volwassenengroep heeft Keskenoate een rijke jeugdafdeling bestaande uit een kinder-, jeugd- en jongerengroep. Ook deze groepen brengen elk seizoen een voorstelling.
* "Keskenoate moaken" betekent "herrie maken om niks".

- De Begaaiers regelt en werkt mee aan evenementen tijdens en rond carnaval in Middelbeers.

- Jeugdvakantieweek (augustus).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Waterschap De Dommel heeft in 2015 de Kleine Beerze tussen de Andreasstraat en het omleidingskanaal bij de Baesterdijk bij Middelbeers heringericht. Dit stuk van 1 km van de beek was de ontbrekende schakel tussen Landgoed Baest en de dorpskern. In die twee gebieden was de Kleine Beerze al op orde. De meest zichtbare ingrepen zijn langs de Baesterdijk en in de bocht van de Neereindseweg. De voorheen rechte beek is daar weer slingerend gemaakt waardoor de stroomsnelheid van het water toeneemt. Langs de randen is het een stuk groener geworden met bomen en struikgewas. Twee nieuwe poelen vergroten het leefgebied van amfibieën. Deze natuurlijke strook langs de Kleine Beerze vormt een ecologische verbinding tussen natuurgebieden.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Middelbeers, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Middelbeers door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Middelbeers (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Ontmoetingcentrum Ons Mevrouw in Middelbeers (Doornboomstraat 32) is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor alle inwoners van De Beerzen en omgeving. Voor verenigingen en organisaties uit De Beerzen is het ontmoetingscentrum tevens een veelgebruikte vergader- en activiteitenaccommodatie.

- Onderwijs en kinderopvang: Basisschool De Beerze heeft een locatie in Middelbeers en een locatie in Oostelbeers. De leerlingen leren er niet alleen van de leerkrachten, maar ook van en met elkaar. Door iedereen veilige speelruimte te geven kan elke leerling zichzelf ontplooien én zorgen ze samen voor eenheid.

- Aan de rand van Middelbeers en grenzend aan de sportvelden liggen kinderdagverblijf Pimpeloentje, VSO Baloe en BSO Baloe, alle van Klik Kinderopvang. Centraal staat dat kinderen in dit sfeervolle centrum liefdevol begeleid worden en op een creatieve manier dagelijks gestimuleerd worden om de wereld om hen heen te ontdekken.

- Sport: - "Voetbalvereniging v.v. Beerse Boys is op 18 april 1945 opnieuw opgericht, nadat een oproep daartoe op het aanplakbord bij de Middelbeerse kerk was opgehangen. Opnieuw opgericht, omdat er vlak voor de oorlog ook al een voetbalclub met de naam Beerse Boys in Middelbeers was geweest. Maar omstreeks 1937 is die club opgehouden te bestaan. Of dat door een tekort aan leden of een teveel aan schuld bij de brouwer was, zal wel nooit meer duidelijk worden In Oostelbeers werd net na de Tweede Wereldoorlog een voetbalclub opgericht met de naam OVS (Oostelbeerse Voetbal Sport). De wedstrijden werden gespeeld aan het eind van De Hanenberg, vooraan in De Staat. Voor aanvang van de competitie 1950/1951 was de fusie tussen beide verenigingen - na bemiddeling van de toenmalige burgemeester mevrouw Smulders-Beliën - een feit en bestond in geheel Oost-, West- en Middelbeers nog maar één voetbalclub: Beerse Boys. Sinds 1954 speelt Beerse Boys haar thuiswedstrijden op het huidige complex aan de Hertog Janstraat.

Met de bouw in 2003 van 6 nieuwe kleedlokalen en de verbouw van 4 oude tot noodzakelijke ruimten als een bestuurskamer (de oude is nu het wedstrijdsecretariaat), een bespreekruimte, massageruimte, invalidentoilet en ballenopslag en de verdere verbetering, aankleding en verfraaiing van het sportpark, voldoet de accommodatie nu aan hoge eisen. Zeker nadat in 2009 door de aanleg van een kunstgrasveld de trainingsmogelijkheden verder zijn verbeterd, en deze sinds 2010 door de komst van een trainings- en wedstrijdverlichtingsinstallatie volledig kan worden benut." Aldus een citaat uit de pagina 'Geschiedenis van v.v. Beerse Boys' op de site van de vereniging.

Reactie toevoegen