Menterwolde

Voormalige gemeente
Midden-Groningen
Oldambt
Groningen

Menterwolde

Terug naar boven

Status

- Menterwolde is een voormalige gemeente in de provincie Groningen, in de streek Oldambt.

- De gemeente Menterwolde is in 1990 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Meeden, Muntendam en Oosterbroek (die uit de dorpen Noordbroek en Zuidbroek bestond). Het gemeentehuis stond in Muntendam.

- De gemeente Menterwolde is in 2018 opgeheven en samen met de gemeenten Hoogezand-Sappemeer en Slochteren opgegaan in de nieuwe gemeente Midden-Groningen.

- De gemeente Menterwolde omvatte de dorpen Borgercompagnie (deels), Meeden, Muntendam, Noordbroek, Tripscompagnie (grotendeels) en Zuidbroek, en de buurtschappen Beneden Veensloot, Boven Veensloot, Duurkenakker, Karsbadde, Kibbelgaarn (deels), Korengarst, Noordbroeksterhamrik, Oude Verlaat, Spitsbergen (grotendeels), Stootshorn, Tussenklappen, Tussenloegen, Uiterburen, 't Veen, en Westeind. Dit zijn 6 dorpen en 15 buurtschappen in totaal.

- Wapen van de voormalige gemeente Menterwolde.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De naam van de gemeente is afgeleid van de waterloop de Menter A. De voorlopige werknaam van de fusiegemeente was Oosterbroek (zijnde wettelijk de naam van de grootste fusiepartner, zolang de definitieve naam nog niet in werking is getreden). De definitieve gemeentenaam is per 1-2-1991 van kracht geworden.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Menterwolde grensde in het ZW aan ZO buitengebied van het dorp Hoogezand, het N deel van het dorp Borgercompagnie buiten de gemeente en het NW deel van het dorp Tripscompagnie buiten de gemeente, in het W aan het dorp Sappemeer, in het NW aan het dorp Froombosch, in het N aan de dorpen Slochteren, Schildwolde en Siddeburen, in het O aan de dorpen Nieuw Scheemda, Scheemda en Westerlee, in het ZO nog net aan buitengebied van het dorp Oude Pekela en aan het dorp Ommelanderwijk en in het Z aan het dorp Veendam en de Z delen van de dorpen Tripscompagnie en Borgercompagnie buiten de gemeente, en lag NO van het dorp Kiel-Windeweer, O van het dorp Hoogezand en de stad Groningen, Z van de steden Appingedam en Delfzijl, W en NW van de stad Winschoten, NW van het dorp Oude Pekela en NNW van het dorp Stadskanaal. Centraal door het gemeentegebied liep de A7, van W naar O, en in het O ervan lag Knooppunt Zuidbroek (A7/N33). De hoofdplaats Muntendam lag Z in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Vlak voor haar opheffing in 2018 heeft de gemeente Menterwolde ca. 5.000 huizen met ca. 12.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van de kernen van deze voormalige gemeente, kun je terecht bij Historische Kring Menterwolde.

Ter herinnering aan de gemeente hebben René Beishuizen (van Menterwolde.info) en Jan Kees Dommisse (communicatieadviseur van de gemeente) het boek ‘Tussen de Klappen. Menterwolde vastgelegd. 1990-2017’ samengesteld. Alle huishoudens in de gemeente hebben in december 2017 een exemplaar ontvangen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Omroep Menterwolde is in 2018 gestopt wegens de fusie tot de nieuwe gemeente Midden-Groningen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Op de site MenterAroute vind je tientallen wandel- en fietsroutes door de voormalige gemeente Menterwolde (deels thematisch).

- De fietsroute Mentermolenroute is naar keuze 30 of 37 km lang en voert je langs molens in delen van de voormalige gemeenten Menterwolde en Slochteren.

Terug naar boven

Literatuur

- In 2008 is het boek Verrassend Veelzijdig Menterwolde verschenen, dat de kernen Meeden, Muntendam, Noordbroek en Zuidbroek beschrijft.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's, ansichtkaarten e.d. van plaatsen in de voormalige gemeente Menterwolde op Facebook.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Facebookpagina van de voormalige gemeente Menterwolde.

- Duurzaamheid: - Duurzaam Menterwolde treft voorbereidingen voor het plaatsen van duizenden zonnepanelen op het terrein van de vroegere crossbaan op het Industrieterrein in Zuidbroek. Deze 'zonneweide' beoogt medio 2017 operationeel te zijn. Na de succesvolle campagne in 2013 om zonnepanelen op de Menterwolmer daken te krijgen is het nu tijd voor een vervolgstap. De initiatiefgroep is een Coöperatieve vereniging geworden. Inwoners kunnen lid zijn van deze coöperatie. Dat heeft twee voordelen: men betaalt een eerlijke (meestal lagere) prijs voor de energie (gas en stroom) en via Duurzaam Menterwolde investeert men ook nog eens in duurzame projecten in deze voormalige gemeente. Dat kan bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen op scholen en/of zwembad zijn. Het betreft duurzame projecten die zij als coöperatie zouden kunnen voorfinancieren en die door de jaarlijkse besparingen terugvloeien in de kas en weer in nieuwe projecten kunnen worden geïnvesteerd.

De Coöperatieve vereniging Duurzaam Menterwolde / Sunbrouck wil besparingen op energiegebruik en productie van duurzame energie in deze voormalige gemeente in een versnelling brengen. De coöperatie beoogt dit te bereiken door dorpsverenigingen en lokale groepen en burgers (middels voorlichting, educatie en sessies) te ondersteunen bij het lokaal opzetten van projecten en het activeren van ingezetenen. Daarnaast beogen ze dit te bereiken door lokale verenigingen en lokale projecten financieel in staat te stellen om zelf duurzame projecten te financieren via energielevering door de coöperatie NLD Energie U.A. "Op wereldschaal en op lokale schaal staan we op een beslispunt: de planeet moet gered en daarvoor moet (onder andere) de levering van duurzaam opgewekte energie goed worden opgezet. Als coöperatie Duurzaam Menterwolde kunnen we daar, samen met GREK en NLD, aan bijdragen", aldus de coöperatie op haar site.

Reactie toevoegen