Meijldoorn

Plaats
Buurtschap
Meierijstad
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Meijldoorn

Terug naar boven

Status

- Meijldoorn is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Meierijstad. T/m 2016 gemeente Schijndel.

- De buurtschap Meijldoorn valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Schijndel.

- De buurtschap Meijldoorn heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Meijldoorn ligt NW van het dorp Schijndel, O van het dorp Sint-Michielsgestel en Z van de dorpen Maaskantje en Den Dungen, en ligt rond de gelijknamige weg, nabij de rotonde van de provinciale weg N617 (de Boschweg), Gestelseweg en Zijweg Dungen. De buurtschap Meijldoorn ligt N, NO en O van deze rotonde, tussen beide buurtschappen De Bus in (tussen die in de gemeente Sint-Michielsgestel in het W en die in de gemeente Meierijstad in het O). De buurtschap ligt verder rond de ZW en ZO takken van de Zijweg Dungen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Meijldoorn omvat ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In de 18e en de 19e eeuw trokken bedevaartgangers naar de buurtschap Meijldoorn, waar een heuveltje lag met daarop of nabij een heilige eik of koortsboom. Zij kwamen daar bidden en voerden rituelen uit voor genezing van de koude koorts en mogelijk ook andere kwalen. In een document van de Staten-Generaal uit ca. 1750 wordt melding gemaakt van in het generaliteitsland Brabant aanwezige heilige eiken of linden en heilige hoopjes of heuvels, waarvan enkele met name worden genoemd, alwaar de bewoners zogenoemde 'paapse stoutigheden' zouden bezigen. De classis Peel- en Kempenland drong erop aan de desbetreffende bomen te laten rooien en de heuvels te te effenen. Een van die heilige hoopjes zou zich bevinden "tusschen Schijndel en den Dungen, omtrent den Mijl-doorn (...) daar de Luijden om kruypen tegen de koorts." Het lijkt erop dat katholieken daar toen op de knieën biddend rond een heilige heuvel trokken. Wellicht gaat het hier om een reminiscentie van een oude cultus die van zijn object (kapel, kruis, heiligenbeeld?) is beroofd, maar waarvan alleen de locatie is overgebleven. Nadere informatie over de geschiedenis van Meijldoorn als bedevaartplaats.

Reactie toevoegen