Lutjebroek

Plaats
Dorp
Stede Broec
West-Friesland
Noord-Holland

Lutjebroek

Terug naar boven

Status

- Lutjebroek is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Stede Broec. T/m 1978 gemeente Grootebroek.

- De dorpen Lutjebroek, Grootebroek en Bovenkarspel zijn de afgelopen decennia aan elkaar gegroeid. De gemeente heeft er daarom één gezamenlijke 'bebouwde kom' van gemaakt, met bij alle dorpen blauwe borden (komborden) genaamd Stede Broec met witte borden met de desbetreffende dorpsnaam eronder. De dorpen zijn echter nog wel formele woonplaatsen voor het postcodeboek en de gemeentelijke Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG).

- Onder het dorp Lutjebroek valt ook de voormalige buurtschap Horn (gelegen aan de gelijknamige weg), die inmiddels in de bebouwde kom van het dorp is opgegaan.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Ca. 1312 Lutekebroec, ca. 1338 Luttekebroec, 1436 Lutjebroeck, 1506-1507 Luttekenbroick.

Naamsverklaring
Samenstelling van broek 'moerassig, drassig land' en lutteke 'klein', ter onderscheiding van Grootebroek.(1)

Terug naar boven

Ligging

Lutjebroek ligt W van de dorpen Grootebroek en Bovenkarspel, N van het dorp Venhuizen, NNO van het dorp Hem, O van het dorp Hoogkarspel, OZO van het dorp Zwaagdijk-Oost, ZO van het dorp Wervershoof en ZZW van het dorp Andijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Lutjebroek 112 huizen met 603 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 900 huizen met ca. 2.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Lutjebroek. In het linkermenu vind je nog een aantal artikelen over de geschiedenis van het dorp.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Lutjebroek heeft 2 rijksmonumenten, zijnde de RK Sint-Nicolaaskerk met bijbehorende pastorie, beide daterend uit 1877.

- De RK Sint-Nicolaaskerk in Lutjebroek (P,J, Jongstraat 45) is een driebeukige pseudobasiliek. De kerk is in 1877 gebouwd naar ontwerp van architect Pierre Cuypers. Van de originele kerk resteren alleen nog de gebrandschilderde ramen in het apsis. Het gebouw is nog tijdens de bouw aangepast. Hierdoor is de geplande centraalbouw, die Cuypers heeft ontworpen, niet uitgevoerd. Het schip en het dwarsschip zijn langer geworden en in de hoeken van de kruising kwamen kapellen. Aan de buitenzijde is goed te zien dat de kerk een pseudobasiliek is. De zijbeuken zijn lager dan het middenschip. Links voor het schip staat een sobere toren met naaldspits. In de toren zijn spitsboognissen aangebracht. In de toren is een mechanisch uurwerk van Eijsbouts geplaatst. Het uurwerk is elektrisch en is in 1917 geplaatst. Het gehele gebouw vertoont kenmerken van de neogotiek.

In de zijgevel van het schip aan de straatzijde is een herinneringsmonument voor Pieter Jong geplaatst. Het monument is in 1917 onthuld en is in 1918 tegen de kerk aan geplaatst. Het monument toont de beeltenis van Jong, met daaronder de tekst "De zaak des pausen is de zaak van God". Afgezien van het monument herinnert ook de P.J. Jongstraat aan Pauselijk Zoeaaf Jong uit Lutjebroek. De kruising is vormgegeven als een ster. In het midden van de kruising is een moderne kroonluchter geplaatst. In het midden zijn ook de Alfa en Omega aangebracht. Naast het hoofdaltaar zijn vier beelden aangebracht die afkomstig zijn uit het voormalige hoofdaltaar dat in de jaren zestig is gesloopt. Het gaat hierbij om de heiligen Johannes, Jezus, Paulus en Petrus. In het apsis zijn vijf gebrandschilderde ramen geplaatst, gemaakt door atelier Frans Nicolaas uit Roermond. De ramen in de kerk zijn gebrandschilderd. Bij een restauratie zijn verdwenen schilderingen weer teruggebracht en kapotte ruiten gelijmd. In elke dwarsarm is een biechtstoel geplaatst in de stijl van de neogotiek. In 1878 is een orgel gebouwd door Lodewijk Ypma. Over dit instrument is weinig bekend. In 1928 is het vervangen door een groot orgel van Bernard Pels & Zn. De windvoorziening, opgesteld in de toren, is wel opnieuw gebruikt. In 2010 is het instrument gerestaureerd.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- New Years Party DW@Night (op een zaterdag begin januari, in 2020 voor de 8e keer) in Café De Paus.

- Taaipop in Lutjebroek (op een zaterdag begin april) is al sinds 1989 naar eigen zeggen het gezelligste binnenfestival van West-Friesland. Goede muziek, gezelligheid en een ontspannen sfeer. Dat is waar volgens vele bezoekers Taaipop om bekend staat. Taaipop biedt voor ieder wat wils, waarbij breed geprogrammeerd is. Taaipop is traditioneel een van de eerste festivals van het jaar en weet altijd verrassende namen te strikken. Headliners van (inter)nationale klasse, opkomend talent, regionale helden en tribute bands die niet voor het origineel onder doen.

Zo heeft Taaipop in de loop der jaren bands mogen begroeten als Anouk, Van Velzen, Kensington, Di-Rect, Bløf, Brainpower, Van Dik Hout, Osdorp Posse, Rowwen Hèze, The Selecter (UK), Racoon, de Kik en Heideroosjes. De opbrengst van het festival komt ieder jaar volledig ten goede aan het jeugd- en jongerenwerk in de regio. De organisatie bestaat uit een aantal bestuursleden en een veelvoud aan hardwerkende vrijwilligers die zich belangeloos inzetten om het festival ieder jaar weer tot een succes te maken.

- Jaarlijks is er op een zaterdag in april de Parochieveiling (in 2020 voor de 90e keer). Inwoners en lokale instellingen zenden originele producten en diensten in, waar men op de veilingdag op kan bieden. De opbrengsten komen ten goede aan de kerk en aan het lokale verenigingsleven.

- Kermis (begin september, in 2020 voor de 32e keer).

- Sinterklaas.

- Het Decembercomité is in het leven geroepen om de decembermaand nog gezelliger te maken in Lutjebroek. Denk aan kerstversiering en activiteiten het dorp.

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je schaatsen op de ijsbaan van de in 1902 opgerichte IJsclub Lutjebroek.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Park de Woid is aangelegd in 1985.

- De enige plek waar je nog een indruk kunt krijgen van hoe Polder Het Grootslag er vroeger heeft uitgezien, is het 350 hectare grote natuurreservaat De Weelen, gelegen N van het dorp, aan weerszijden van de oude middeleeuwse dwarsdijk Kadijk. Vroeger was deze uitgestrekte polder tussen Andijk, Wervershoof, Hoogkarspel, Lutjebroek, Grootebroek en Bovenkarspel een vaargebied bij uitstek. De meeste percelen waren alleen per schuit bereikbaar. Het ruilverkavelingsproject in de jaren zeventig van de vorige eeuw heeft Het Grootslag ingrijpend veranderd. De vaarpolder werd een rijpolder, waar bijna niets meer herinnert aan het eeuwenoude cultuurlandschap van voorheen.

Alleen langs de oude waterloop Kadijk liet men een lange, smalle strook ongemoeid. Hier is natuurreservaat De Weelen op de vroegere akkers aangelegd. Zes en een halve kilometer lang strekt het natuurreservaat zich uit, vanaf het bedrijventerrein aan de Markerwaardweg onder Zwaagdijk tot aan het Streekbos ten westen van Enkhuizen. Het natuurgebied wordt een paar maal in de noord-zuidrichting door wegen doorsneden. In het natuurgebied bevindt zich ook de Lutjebroekerweel, ontstaan als gevolg van een dijkdoorbraak in een ver verleden. Een weel, wiel of waal is een plas die achterblijft na een dijkdoorbraak. De Lutjebroekerweel is hiervan een mooi voorbeeld. Door De Weelen loopt een natuurpad, maar voluit genieten van de bossen, de moerassen en de vele soorten vogels kun je vooral vanaf het water. (bron: Westfries Genootschap)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Lutjebroek, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Lutjebroek (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Lutjebroek.

- Nieuws: - Nieuws uit Lutjebroek op Facebook. - Nieuws van de tweewekelijkse dorpskrant De Cirkel op Facebook.

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Wurf.

- Muziek: - Muziekvereniging Sint Caecilia Lutjebroek.

- Als er iets te vieren valt, dan is met de in 2002 opgerichte Lutjebroeker Blaasband succes verzekerd. Niets is te gek voor deze veelzijdige blaasband. "De band bestaat o.a. uit leden van muziekvereniging Sint Ceacilia uit Lutjebroek en Bigband NoPressSure. Totaal een 18 mans formatie. We treden regelmatig op onder leiding van Kees Schilder en hebben een uitgebreid arrangement. De optredens variëren van verjaardagen, bruiloften tot braderieën, kermissen, sinterklaas, kerst, festivals enz. We repeteren wekelijks op de woensdagavond bij bouwbedrijf Hof van 19.30-21.30 uur. Wij spelen voor ons plezier, niet om aan te verdienen, zo kunnen wij de blaasband zeer scherp aanbieden. Voor informatie en boeking neem contact op met onze bandleiding."

- Sport: - Lutjebroek heeft een eigen voetbalvereniging; de in 1931 opgerichte v.v. De Zouaven, met ca. 900 spelende leden. De vereniging ontleent haar naam aan Lutjebroeker Pieter Janszoon Jong, die als zoeaaf in het pauselijke leger sneuvelde. Het voetbalveld lag jarenlang achter de grote kerk, midden in het dorp. Omdat ter plekke geen uitbreiding mogelijk was voor de groeiende vereniging en de voetbalvereniging van Grootebroek werd opgeheven, kregen De Zouaven een accommodatie net over de dorpsgrens in Grootebroek. Sindsdien is het de voetbalvereniging van en voor de beide dorpen.

- Zorg: - "Een vernieuwd gebouw dat er weer helemaal fris uitziet en aan de eisen van deze tijd voldoet: de bewoners en de inwoners van Lutjebroek zijn er trots op! De gemoedelijke sfeer van weleer is echter gebleven, dus het blijft voor de 120 bewoners prettig wonen in Nicolaas (voorheen verpleeghuis Nicolaas). Er zijn kleine woongroepen voor mensen met dementie, maar ook appartementen. Je kunt in Nicolaas ook gebruik maken van behandelingen of oefenruimtes, herstellen van een operatie of logeren. Het gezellige restaurant en de uitgebreide activiteiten- en evenementenagenda van Scala maken Nicolaas extra aantrekkelijk.

- De melk die de 150 melkschapen van Biologische Melk- en Zorgboerderij de Schapenstreek (De Gouw 57a, Lutjebroek) dagelijks verzorgen, verwerken ze op de boerderij zelf tot kaas, yoghurt en ijs. Die producten verkopen ze aan huis en leveren ze aan winkels, horeca en groothandels. Daarbij zijn ze ook zorgboerderij geworden. Hiervoor hebben eigenaren Mark en Anita van Alderwegen allebei een opleiding tot zorgboer gedaan. Na een paar jaar bleek dieren verzorgen, natuurgebied onderhouden én zorgboer zijn een beetje te veel van het goede. Precies op tijd studeerde dochter Feike af als sociaal pedagogisch werker. Zij is nu met veel plezier de vaste begeleider van de groep hulpboeren die dagelijks op de boerderij meehelpen.

- "Sinds 2005 hebben we bij Fruitkwekerij 't Keetje (Kadijkweg 65a, Lutjebroek) naast onze fruittuin en onze boerenlandwinkel ook een zorgboerderij. Tineke's ervaring in de zorg, de jarenlange ervaring van Jan op agrarisch gebied, de nodige ondernemingslust en wonend op een schitterende locatie hebben ervoor gezorgd dat ons bedrijf inmiddels is uitgegroeid tot een kleinschalige zorgboerderij, waar een ieder zich thuis voelt. Wij bieden dagbesteding aan maximaal 20 zorgvragers per dag en kiezen bewust voor een 'mix' van doelgroepen. Uit onze ervaring is gebleken dat een 'mix' heel goed werkt en dat de diversiteit van onze zorgvragers ervoor zorgt dat ze veel van elkaar kunnen leren. In 2013 zijn we gestart met een groepje jeugd van 7 tot 18 jaar. De activiteiten bestaan onder andere uit bakken, knutselen, buiten spelen, spelletjes doen en sommige kinderen willen graag helpen met klusjes."

Reactie toevoegen