Middelpunt van Nederland

middelpunt_putten_zwaartepunt_kopie.jpg

Een van de punten die wordt geprofileerd als Middelpunt van Nederland ligt bij de Puttense buurtschap Krachtighuizen. Een grote steen met een ring erdoor markeert het punt.

Een van de punten die wordt geprofileerd als Middelpunt van Nederland ligt bij de Puttense buurtschap Krachtighuizen. Een grote steen met een ring erdoor markeert het punt.

Verschillende plaatsen maken of maakten aanspraak op de titel 'middelpunt van Nederland'. En dat is wellicht allemaal even legitiem. Het is namelijk maar net wat je wel of niet mee laat tellen, zoals water, waterlopen, IJsselmeer, Waddenzee, de territoriale wateren, alleen het land Nederland of het hele Koninkrijk etc. En voor al deze argumenten valt wat te zeggen. Vandaar hieronder per middelpunt een toelichting:

- Tussen 1802 en 1900 is Meijsberg (buurtschap van het dorp Chaam) het middelpunt van Nederland geweest, preciezer gezegd het ‘nulpunt’ ten behoeve van het vervaardigen van de topografische kaarten in de periode 1840-1920 (voor nadere toelichting zie de homepage van Meijsberg).

- Door de gewijzigde situatie, onstaan door de afscheiding van België in 1839, werd besloten ook een nieuw nulpunt voor de metingen te definiëren, waarbij werd gekozen voor de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort, die ruwweg midden in het huidige Nederland ligt (voor nadere toelichting zie eveneens bij Meijsberg). Dit wordt door Amersfoort geprorileerd als middelpunt van Nederland. In de bodem van de toren is daartoe een monumentje ingebouwd, dat te bezichtigen is. En je kunt je hand onder een rode laserstraal houden, waardoor je het middelpunt symbolisch kunt 'zien'. De 98 meter hoge toren is ook te beklimmen.

- Volgens Lunteren ligt het geografische middelpunt van Nederland in Lunteren, namelijk op de top van de Lindeboomsberg of Koepol, in het Lunterse Buurtbos, nabij de Hessenweg. Drie grote keien markeren het punt en fungeren als een oeroude kalender. De stenen liggen in een driehoek. De twee grootste stenen liggen op één lijn met de zonsopkomst op de langste dag van het jaar. De eerste en derde steen liggen op één lijn met de zonsopkomst op de kortste dag. Men vermoedt dat onder de lindeboom bij de 3 keien in vroeger tijden recht werd gesproken. Voor nadere informatie zie de artikelen Lunteren Middelpunt van Nederland I en Lunteren Middelpunt van Nederland II. In het laatste artikel vind je ook nog wat nuances en uitleg over de veschillende middelpunten die er - stellen te - zijn. Sinds 2016 wordt dit punt middels een website en een bezoekerscentrum ter plekke 'op de kaart gezet' als Middelpunt van Nederland. Zie ook het artikel over de opknapbeurt van dit punt en de feestelijke heropening in september 2016.

- Het zwaartepunt en in die zin geografisch middelpunt van Nederland is het gemiddelde van alle XY coördinaten van een land. Geoloog Frank Storbeck, die bij de plaatsbepaling alleen van land (dus zonder zee en binnenwateren) is uitgegaan, heeft berekend dat dit punt bij de Puttense buurtschap Krachtighuizen ligt (als de Waddenzee en het IJsselmeer meegerekend worden, ligt het zwaartepunt ergens in het Veluwemeer ter hoogte van Zeewolde). Een enorme steen met een grote ring markeert dít middelpunt, gelegen in het Sprielderbos, bij de kruising Peppelerweg / Oude Prinsenweg.

- Volgens nog een andere visie zou het geografisch middelpunt van Nederland in het gebied Lange Duinen te Soestduinen liggen.

- Ook een punt in het bos van Pijnenburg bij Soest wordt genoemd als middelpunt van Nederland.

- De website 'Dier in bedrijf' heeft nog weer een ander middelpunt van Nederland gevonden, namelijk door de uiterste punten van Nederland met elkaar te kruisen. Vanuit die optiek bekeken ligt het middelpunt in het dorpje Oosteinde gem. De Wolden, nabij de kruising Doctor Larijweg / Wolddijk.

- En last but not least heeft de redactie van Hotspotholland.nl het hele Koninkrijk der Nederlanden als uitgangspunt genomen en komt dan tot de volgende conclusie: Nederland ligt op 52° Noorderbreedte (NB) en 5° Oosterlengte (OL). Aruba, het meest westelijke eiland van ons Koninkrijk, ligt op 12° NB en 70° Westerlengte (WL). Na deling blijkt dat het middelpunt op 32° NB en 37° WL ligt. Dat punt blijkt te liggen op 770 meter diepte op de 'Midden Atlantische Rug', ten zuidwesten van de Azoren en een stukje ten noorden van de Kreeftskeerkring...

- Nadere informatie over het begrip 'Geografisch middelpunt van Nederland' op Wikipedia.

Reactie toevoegen