Hoofdmenu

Kempen

Streek
Kempen
Noord-Brabant

kempen_nb_kaart_kopie.gif

Kaart van het Nederlandse deel van de Kempen
Kaart van het Nederlandse deel van de Kempen

Kempen

Overnachten
- Boek hier je luxe ingerichte tent bij De Brabantse Hei.

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark Witven.

- Boek hier je hotel of B&B in de Nederlandse en Belgische Kempen.

Literatuur
- Nieuwe en/of tweedehands boeken over de Kempen (online te bestellen).

Status en ligging
- De Kempen is een streek in het zuidoosten van de provincie Noord-Brabant. De Kempen ligt ook deels in het aangrenzende België, in de provincies Antwerpen, Limburg en het uiterste noorden van de provincie Vlaams-Brabant.

- Het Nederlandse gedeelte van de streek de Kempen omvat de gemeenten Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Hilvarenbeek, Nuenen-Gerwen-en-Nederwetten, Oirschot, Reusel-De Mierden, Valkenswaard, Veldhoven, Waalre.

- De streek omvat de steden en dorpen Aalst, Baarschot, Bergeijk, Best, Bladel, Borkel, Budel, Budel-Dorplein, Budel-Schoot, Casteren, Dalem, Diessen, Dommelen, Duizel, Eersel, Eindhoven, Esbeek, Gastel, Geldrop, Gerwen, Haghorst, Hapert, Heeze, Hilvarenbeek, Hooge Mierde, Hoogeloon, Hulsel, Knegsel, Lage Mierde, Leende, Leenderstrijp, Loo, Luyksgestel, Maarheeze, Meerveldhoven, Middelbeers, Nederwetten, Netersel, Nuenen, Oerle, Oirschot, Oostelbeers, Reusel, Riethoven, Schaft, Soerendonk, Spoordonk, Steensel, Sterksel, Valkenswaard, Veldhoven, Vessem, Waalre, Weebosch, Westelbeers, Westerhoven en Wintelre.

Naam
Alternatieve naam
De streek de Kempen wordt ook wel Kempenland genoemd.

Geschiedenis
Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van de Kempen, kunt u terecht bij de volgende instanties en sites:

- Kempenmuseum De Acht Zaligheden in Eersel geeft een indruk van het agrarische leven in de Kempen van ca. 1850 tot ca. 1950, met name voor het deel van de Kempen dat De Acht Zaligheden wordt genoemd: het leven in en rond de boerderij, sociaal-economische kant en de invloed van het geloof. Het museum heeft een uitgebreide verzameling Brabantse machines, gereedschappen en textiel. In werkplaatsen zijn verschillende beroepen te zien: klompenmaker, timmerman en wagenmaker. De sigarenindustrie, voor dit gebied erg belangrijk, komt ook aan bod. Buiten in 'den hof' is een rijk bloemenhof, kruidentuin en een deel met oude landbouwgewassen. Voor wie het leuk vindt staat een groot aantal oude volksspelen klaar die men naar hartelust mag gebruiken.

- Het Eicha Museum in Bergeijk is het Archeologisch Streekmuseum voor de Nederlandse Kempen. De verzameling geeft een overzichtelijk beeld van ruim 12000 jaar geschiedenis. De vondsten zijn veelal het resultaat van opgravingen in dit gebied, aangevuld met particuliere collecties. Zo zien we hier de stenen gebruiksvoorwerpen van de vroegste zwervers en bewoners van deze streek. Herinneringen aan de Brons- en IJzertijd zijn de grafheuvels en de urnenvelden, die nog in het landschap bewaard zijn. Urnen met crematieresten van de doden zijn hiervan stille getuigen. Aardewerk, glas en sieraden van de Romeinen pronken broederlijk naast die van de Franken. En niet op de laatste plaats komt het gevarieerde middeleeuwse volksaardewerk, alles prachtig gerestaureerd.

Heemkundige Studiekring Kempenland is in 2014, na 70 jaar te hebben bestaan, opgeheven.

Recente ontwikkelingen
- Al decennialang speelt in deze regio de leefbaarheid- en bereikbaarheidsproblematiek vanwege de grote toename van het aantal (vracht)auto’s dat dagelijks door het gebied rijdt. In 2009 is de N69 door het Rijk overgedragen aan de provincie. Dat heeft de weg vrijgemaakt voor een nieuwe aanpak. Na 3 jaar intensief overleg tussen 25 samenwerkende partijen en de wettelijke procedures doorlopen te zijn, zijn in 2012 afspraken beschreven in een gebiedsakkoord, dat drie onderdelen bevat: 1) Een nieuwe verbindingsweg (Westparallel); 2) Aanvullende maatregelen (Nulplus maatregelen) en 3) Verbeteringen voor natuur, milieu, landschap, landbouw en recreatie (Gebiedsimpuls). Voor nadere informatie zie de site Gebiedscorridor N69.

Landschap, natuur en recreatie
- Natuurgebieden in de Kempen van Staatsbosbeheer.

- In de Kempen zijn de afgelopen jaren tientallen hectaren natuur heringericht om de biotoop voor de gladde slang te verbeteren. Het project is in 2015 met goed resultaat afgerond. In de jaren negentig van de vorige eeuw kwam de gladde slang in de Kempen voor in 7 'kilometerhokken'. Na de werkzaamheden is de slang aangetroffen in 37 hokken. Maatregelen als de aanleg van een verbindingszone tussen kleinere en grotere heidevelden, het herinrichten van landbouwgebied naar natuur en het creëren van bosranden hebben duidelijk effect gehad.

Links
- Streeknetwerk De Brabantse Kempen.

- Beschrijving van de Kempen op Wikipedia.

Reactie toevoegen