Skip to content
Kempen

Kempen

lokatie

samenvatting: 

Status en ligging
- De Kempen is een streek in het zuidoosten van de provincie Noord-Brabant. De Kempen ligt ook deels in het aangrenzende Belgiƫ, in de provincies Antwerpen, Limburg en het uiterste noorden van de provincie Vlaams-Brabant.
- Het Nederlandse gedeelte van de streek de Kempen omvat de gemeenten Bergeijk, Bladel, Cranendonck, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Goirle, Heeze-Leende, Hilvarenbeek, Nuenen-Gerwen-en-Nederwetten, Oirschot, Oisterwijk, Reusel-De Mierden, Tilburg?, Valkenswaard, Veldhoven, Waalre.
- De streek omvat de steden en dorpen Aalst, Baarschot, Bergeijk, Best, Bladel, Borkel, Budel, Budel-Dorplein, Budel-Schoot, Casteren, Dalem, Diessen, Dommelen, Duizel, Eersel, Eindhoven, Esbeek, Gastel, Geldrop, Gerwen, Haghorst, Hapert, Heeze, Hilvarenbeek, Hooge Mierde, Hoogeloon, Hulsel, Knegsel, Lage Mierde, Leende, Leenderstrijp, Loo, Luyksgestel, Maarheeze, Meerveldhoven, Middelbeers, Nederwetten, Netersel, Nuenen, Oerle, Oirschot, Oostelbeers, Reusel, Riethoven, Schaft, Soerendonk, Spoordonk, Steensel, Sterksel, Valkenswaard, Veldhoven, Vessem, Waalre, Weebosch, Westelbeers, Westerhoven en Wintelre.

Naam
Alternatieve naam
De streek de Kempen wordt ook wel Kempenland genoemd.

Geschiedenis
Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van de Kempen, kunt u terecht bij de volgende instanties:
- Heemkundige Studiekring Kempenland, Loon 7, 5581 VW Waalre, tel: 040-2213365, contactpersoon: drs. A.H.P.J. Dams (secretaris).
- Kempenmuseum De Acht Zaligheden in Eersel geeft een indruk van het agrarische leven in de Kempen van ca. 1850 tot ca. 1950, met name voor het deel van de Kempen dat De Acht Zaligheden wordt genoemd: het leven in en rond de boerderij, sociaal-economische kant en de invloed van het geloof. Het museum heeft een uitgebreide verzameling Brabantse machines, gereedschappen en textiel. In werkplaatsen zijn verschillende beroepen te zien: klompenmaker, timmerman en wagenmaker. De sigarenindustrie, voor dit gebied erg belangrijk, komt ook aan bod. Buiten in 'den hof' is een rijk bloemenhof, kruidentuin en een deel met oude landbouwgewassen. Voor wie het leuk vindt staat een groot aantal oude volksspelen klaar die men naar hartelust mag gebruiken.
- Het Eicha Museum in Bergeijk is het Archeologisch Streekmuseum voor de Nederlandse Kempen. De verzameling geeft een overzichtelijk beeld van ruim 12000 jaar geschiedenis. De vondsten zijn veelal het resultaat van opgravingen in dit gebied, aangevuld met particuliere collecties. Zo zien we hier de stenen gebruiksvoorwerpen van de vroegste zwervers en bewoners van deze streek. Herinneringen aan de Brons- en IJzertijd zijn de grafheuvels en de urnenvelden, die nog in het landschap bewaard zijn. Urnen met crematieresten van de doden zijn hiervan stille getuigen. Aardewerk, glas en sieraden van de Romeinen pronken broederlijk naast die van de Franken. En niet op de laatste plaats komt het gevarieerde middeleeuwse volksaardewerk, alles prachtig gerestaureerd.

Recente ontwikkelingen
- Na vele jaren van onderzoek is in 2012 een akkoord tot stand gekomen over de nieuwe N69 tussen Eindhoven en de Belgische grens.

Literatuur
- Nieuwe en/of tweedehands boeken over de Kempen (online te bestellen).

Links
- Streekhuis Kempenland.
- Beschrijving van de Kempen op Wikipedia.

Kenmerken (classificatie)

Type object: 
streek
Streek: 
Kempen
Provincie: 
Noord-Brabant
0