Hoofdmenu

Hoogeveen

Plaats
Stad en gemeente
Hoogeveen
Drenthe

hoogeveen hoofdstraat 1951 [640x480].jpg

Hoogeveen Hoofdstraat 1951
Hoogeveen Hoofdstraat 1951

DR gemeente Hoogeveen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Hoogeveen in ca. 1870 kaart J. Kuijper
gemeente Hoogeveen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Hoogeveen

Overnachten
- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Hoogeveen.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Hoogeveen.

Status
- Hoogeveen is een stad en gemeente in de provincie Drenthe.

- Wapen van de gemeente Hoogeveen.

- Onder de gemeente Hoogeveen vallen naast de gelijknamige stad de dorpen (in aflopende grootte) Hollandscheveld (v), Elim (v), Noordscheschut (k), Pesse (z), Nieuwlande (v), Nieuweroord (k), Tiendeveen (k), Stuifzand (z), Nieuw Moscou (v) en Fluitenberg (z). Voor de woningbouwplannen per dorp zie de site van de gemeente Hoogeveen.
* k = kanaaldorp, v = velddorp, z = zanddorp.

- Verder vinden we in de gemeente Hoogeveen nog de buurtschappen Dalerend, Nuil, Achterom, De Haar, Zwartschaap en Siberië. Binnen de gemeente Hoogeveen valt onder de stad Hoogeveen sinds een grenscorrectie van 1998 de buurtschap Nijstad. Verder valt onder de stad Hoogeveen de buurtschap Stadterij.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Hoogeveen.

Naam
In het Drents
't Oveine, 't Hogeveine. Een inwoner van deze stad is een Hoogeveiner of Hoogeveinse.

Oudere vermeldingen
1634 Nie Echten, 1773 Hoog Echten, 1792 Echtens Hogeveen, 1792 het Hogeveen.

Naamsverklaring
Hangt samen met hoogveen 'hoog, d.w.z. boven de waterspiegel gelegen veen'.(1)

Ligging
Hoogeveen ligt in het zuiden van de provincie Drenthe, tussen Meppel in het W, Emmen in het O en Coevorden in het ZO.

Statistische gegevens
- In 1840 had de gemeente Hoogeveen 1.321 huizen met 7.339 inwoners, verdeeld in dorp Hoogeveen 557/3.275 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Alteveer 40/220, Hollandscheveld 335/1.760, Krakeel 137/708 en Pesserveld 252/1.376.

- Begin 2013 telde Hoogeveen 54.874 inwoners. In 2012 kwamen er slechts 14 bij, het jaar daarvoor nog 55. In totaal groeide de bevolking vanaf 2008 met 406 inwoners. De groei vlakt dus snel af en vermoedelijk is er over enkele jaren al sprake van krimp. Volgens een scenario van de provincie uit 2012 zou er pas na 2035 sprake zijn van krimp. In die inmiddels achterhaalde tabellen zou de bevolking van Hoogeveen doorgroeien naar ruim 56.500 inwoners. De gemeente stelt zelf nog te willen doorgroeien naar 59.000 inwoners in 2030.

Geschiedenis
Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Hoogeveen, kunt u terecht bij de volgende instanties en sites:

- Historische Kring Hoogeveen.

- Digitaal Geschiedenisboek Hoogeveen.

- Filmpje over de start van de demping van de laatste kanalen in het hart van Hoogeveen (1971).

- Die Luyden van 't Hooge Veene (Living History groep, die vooral het leven in het 17e-eeuwse Hoogeveen bestudeert en dat bij tal van optredens in de regio uitbeeldt).

- Het pand waarin Museum De 5000 Morgen was gevestigd, was eigendom van de gemeente. Die heeft het pand in 2015 verkocht. Wat de nieuwe locatie van het museum wordt, is (ons) nog niet bekend.

Recente ontwikkelingen
Wijk- en buurtbeheer
Het initiatief om dorpen, wijken en buurten in de gemeente Hoogeveen meer zeggenschap én een eigen budget te geven voor het verbeteren van de leefbaarheid is, twee jaar na de aarzelende start, een succes. Dat stellen althans de samenwerkende organisaties binnen De Smederijen. Volgens verantwoordelijk wethouder Klaas Smid slagen gemeente, politie, welzijnswerk en de woningbouwcorporaties er steeds beter in om meer mensen te betrekken bij het beheer van de eigen woon- en leefomgeving. Hoogeveen was in 2007 de eerste gemeente in het land die het buurtwerk een nieuwe en vooral gedurfde invulling gaf, in het samenwerkingsverband De Smederijen van Hoogeveen. Bewoners krijgen niet alleen een grote stem in de verbetering van hun dorp, wijk of buurt, maar ook een budget waarmee een en ander betaald kan worden. Inmiddels zijn zo al zo'n 200 projecten gerealiseerd, uiteenlopend van picknickbankjes en hondenhaltes tot AED-apparaten en voetbalveldjes. (2010)

- Met het opstellen van cultuurhistorische kaarten in 2016 wil de gemeente Hoogeveen inzichtelijk maken welke waardevolle elementen, structuren en gebieden er zijn met betrekking tot archeologie, historische geografie, stedenbouw en bouwkunst. Er wordt beschreven hoe met deze waarden moet worden omgegaan als er nieuwe ontwikkelingen zijn, zoals projecten in Hoogeveen, het landelijk gebied en de dorpen. De gemeente zegt met respect om te willen gaan met de bestaande situatie. De cultuurhistorische beleidskaarten geven identiteit aan deze gemeente en trots aan haar inwoners. Ook kunnen de rapporten een bijdrage leveren aan het cultuurtoerisme door de achterliggende verhalen te vertellen en bezichtigingmogelijkheden te organiseren. Als voorbeelden worden het coulissenlandschap, bijzondere bodemvondsten (kano van Pesse), het maliënkolder uit Fluitenberg, de DOC-pijp en markante gebouwen en kerken genoemd.

Bezienswaardigheden
- Hoogeveen heeft 19 rijksmonumenten.

- Molen De Zwaluw.

- Gevelstenen in Hoogeveen.

Links
- Officiële site van de gemeente Hoogeveen.

- Gemeente Hoogeveen op YouTube.

- Ontwikkeling Stadscentrum Hoogeveen.

- Overzicht van de 115.000 personen die tussen 1700 en 1930 geboren, gehuwd en/of overleden zijn in Hoogeveen, Zuidwolde, Ruinen en Ruinerwold.

- Radio Hoogeveen.

- Linkspagina m.b.t. de kernen in de gemeente Hoogeveen.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Hoogeveen alg. en Hoogeveen oud.

- Zorgboerderij Achter de bos.

Reactie toevoegen