Hoofdmenu

Goes

Plaats
Stad en gemeente
Goes
Zuid-Beveland
Zeeland

goes groeten uit 1938 [640x480].jpg

Goes Groeten uit 1938
Goes Groeten uit 1938

804586 ophaalbrug Goes.jpg

Goes, ophaalbrug
Goes, ophaalbrug

804579 Goes watertoren.jpg

Goes, voormalige watertoren thans kantoor
Goes, voormalige watertoren thans kantoor

ZL gemeente Goes in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Goes in ca. 1870 kaart J. Kuijper
gemeente Goes in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Goes

Overnachten
- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Goes.

Literatuur
- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Goes (online te bestellen).

Status
- Goes is een stad en gemeente in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland.

- De gemeente Goes is in 1970 vergroot met de gemeenten Kattendijke, Kloetinge en Wolphaartsdijk en een deel van de gemeente 's-Heer Arendskerke (zijnde het dorp 's-Heer Arendskerke. De dorpen Lewedorp en Nieuwdorp gingen naar de gemeente Borsele, omdat de grens tussen de nieuwe gemeenten Goes en Borsele langs de A58 werd getrokken).

- De gemeente Goes omvat de naast de gelijknamige stad verder de dorpen 's-Heer Arendskerke, 's-Heer Hendrikskinderen, Kattendijke, Kloetinge, Wilhelminadorp en Wolphaartsdijk en de buurtschappen De Groe, Eindewege, Het Sas, Oud-Sabbinge, Oude Veerdijk, Roodewijk, Sluis De Piet en Wissekerke.

- Wapen van de gemeente Goes.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Goes.

Naam
Oudere vermeldingen
1216 Gous, 1333 Goes.
Naamsverklaring
Oude waternaam, te verbinden met de woordstam van gus 'stroom' in de Zeeuwse waternaam Gusaha (776, het tweede lid aha betekent 'water') en het Oudhoogduitse gusu 'rivier die na regenval plotseling met grote kracht door de bedding stroomt'. Waarschijnlijk is het een afleiding bij het Germaanse geusan* 'krachtig stromen'. Vergelijk ook het Groningse goezen 'regenen'.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Ligging
Goes ligt O van Middelburg.

Statistische gegevens
- In 1840 had de gemeente Goes 885 huizen met 5.450 inwoners, verdeeld in stad Goes 766/4.725 (= huizen/inwoners) en ‘buiten de stad’ 119/725.

- Tegenwoordig heeft de gemeente Goes ca. 15.000 huizen met ca. 37.000 inwoners. De stad Goes heeft ca. 11.000 huizen met ca. 27.000 inwoners.

Geschiedenis
Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van de (kernen in de) gemeente Goes, kunt u terecht bij de volgende instanties en sites:

- Geschiedenis van Goes op Wikipedia.

- Site Historie van Goes.

- Gemeentearchief Goes. Zij bewaart de oude archieven van de gemeente Goes en van de voormalige gemeenten Kloetinge, Kattendijke (waaronder ook Wilhelminadorp), ’s Heer-Arendskerke (waaronder ook ’s Heer-Hendrikskinderen en Wissekerke) en Wolphaartsdijk (waaronder ook Oud-Sabbinge), die allemaal in 1970 in de gemeente Goes zijn opgegaan.

- Historisch Museum De Bevelanden is gevestigd in een monumentaal pand in het centrum van Goes, wat ooit een klooster was en daarna een weeshuis. Het museum vertelt de geschiedenis van de voormalige eilanden Noord-Beveland en Zuid-Beveland. In het museum zijn permanente tentoonstellingen over de burgerwacht en schutterij (schuttersgilde), inpolderingen en overstromingen, het weeshuis, merklappen, de stad Goes en Bevelandse klederdracht. Daarnaast zijn er wisselexposities.

Recente ontwikkelingen
- Ten noorden van Goes verrijst sinds 2011 de nieuwe woonwijk Waterstad Goese Schans, een voormalig havenindustrieterrein. Zoals de naam al suggereert, wordt het een waterrijke wijk; ca. de helft van de uiteindelijk 2.000 woningen grenst aan het water. Voor actuele informatie zie de site Waterstad Goese Schans.

Bezienswaardigheden
- De stad Goes heeft 156 rijksmonumenten.

- Goes heeft 2 gemeentelijke monumenten.

- Bijzondere bouwwerken in Goes.

- De watertoren uit 1912 (zie foto) is tegenwoordig in gebruik als kantoor.

- Molen De Koornbloem.

- Gevelstenen in Goes.

- Basisscholen De Kring en De Wissel hebben in 2009 op het schoolplein van de nieuwe locatie aan de Bergweg een windmolen van 9 meter hoog geplaatst. De windmolen genaamd Energyball staat er voor educatieve doeleinden. Zo kunnen de kinderen zien wat het energieverbruik is van de school, en wat voor invloed het weer daar op kan hebben. De windmolen is met een draadje verbonden aan de aula. In de aula kunnen de kinderen het verbruik op een monitor volgen.

Natuur en recreatie
- De Stoomtrein Goes-Borsele is een toeristische museumspoorlijn met historische locomotieven en rijtuigen. De rit begint bij de oude remise van de NS vlakbij het NS-station. De stoomtrein rijdt door één van de mooiste stukjes van Nederland: 'De Zak van Zuid-Beveland'. Het museum beschikt over het gehele spoorwegbedrijf uit de jaren dertig. In 2010 is het rijksmonumentale tractiegebouw van de SGB gerestaureerd. In het tractiegebouw wordt onderhoud uitgevoerd aan de locomotieven en rijtuigen.

Links
- Officiële site van de gemeente Goes.

 

Reactie toevoegen