Bussloo

Plaats
Dorp
Voorst
Veluwe
Gelderland

Bussloo

Terug naar boven

Status

- Bussloo is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Voorst.

- Het dorp Bussloo heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Voorst.

- De inwoners van dit kleine dorp werken op veel gebieden samen met de eveneens kleine buurkern Posterenk. We zien deze kernen dan ook vaak aangeduid als 'tweelingdorp' Posterenk-Bussloo.

Terug naar boven

Naam

Klemtoon
Busslóó (wij horen deze plaatsnaam regelmatig verkeerd uitgesproken worden als Bússloo).

Oudere vermeldingen
1390 erve ter Loe, 1715 GN van Dort tot Busselo, 1794 Boslo, 1808 Bussloo.

Naamsverklaring
Samenstelling van bos en lo 'bos'. De erve heette oorspronkelijk die Loe, in 1741 door een baron Van Dort verdoopt tot Dortshuizen.(1)

Terug naar boven

Ligging

Bussloo ligt N van Voorst, ZW van Wilp.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt Bussloo niet vermeld. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 55 huizen met ca. 140 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Tijdens de Reformatie zijn in het oostelijk deel van de Veluwe veel kerkgemeenschappen overgegaan van het katholieke naar het protestantse geloof. De hervormde religie wordt de staatsgodsdienst en daarmee - formeel gezien tenminste - de enige toegelaten godsdienst. Veel katholieke gemeenschappen houden sindsdien hun diensten in schuilkerken. Aan het begin van de 19e eeuw krijgen ze weer toestemming om eigen kerken te bouwen. Johannes Wilhelmus Aloysius baron van Wijnbergen is dan 'heer' van landgoed Bussloo en laat in 1818 op zijn landgoed de RK Sint Martinuskerk bouwen. De bouwplannen moeten in die tijd vooraf worden ingediend bij het Ministerie van Waterstaat, dat er zijn goedkeuring aan moet geven, vandaar dat de kerken die in deze periode zijn gebouwd 'Waterstaatskerken' worden genoemd. De meeste van die Waterstaatskerken zijn later veranderd en uitgebreid, maar hier is de kerk redelijk intact gebleven.

Bij de kerk wordt een boerenhuis gebouwd als kosterswoning met een zijkamertje voor de dienstdoende priester. In 1835 wordt het kerkhof aangelegd en in 1846 wordt er een pastorie gebouwd. In 1846 schenkt baron Van Wijnbergen de kerk het door Carl Friedrich August Naber uit Deventer gebouwde orgel. De kerk is in 1988 gerestaureerd. Tijdens de restauratie zijn o.a. de originele kleuren van het orgel, op een enkel detail na, hersteld.

In 2013 maakt de parochie Franciscus en Clara de noodzaak bekend om, vanwege teruglopend kerkbezoek, 5 van haar 8 kerken af te stoten. Binnen de grenzen van de gemeente Voorst gaan de kerken in Klarenbeek (OLV Vrouw Tenhemelopening), Bussloo (H. Martinus) en De Vecht (Antonius van Padua) dicht. Ook de kerken in Eerbeek (H. Geest) en Epe (H. Martinus) worden afgestoten. De H. Martinuskerk in Twello, eerder door het bisdom aangewezen als Eucharistisch Centrum voor de parochie, en de kerken van Loenen (H. Antonius Abt) en Vaassen (H. Martinus) blijven open.

- Naast de Sint Martinuskerk is ook de ruïne van kasteel Huize Bussloo W van de kerk een rijksmonument.

- Het 3e rijksmonument in het dorp is Hoeve Middelburg (Zandwal 1) met 18e-eeuws woongedeelte.

- Volkssterrenwacht Bussloo heeft iedere vrijdagavond vanaf 19.30 uur een kijk-avond. Om 20.00 uur begint in de zaal een presentatie over een actueel onderwerp. Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22.00 uur. Tevens kan er bij helder weer met de telescoop naar de sterrenhemel worden gekeken. De entreeprijs is €5 voor volwassenen en €2,50 voor kinderen t/m 14 jaar. Bezoekers kunnen gratis parkeren op de parkeerplaats voor de sterrenwacht. (Let op: parkeren achter de slagboom is voor eigen kosten).

- Museum Kijk- en Leeshuis in Bussloo bestaat sinds 2004. "Joke van 't Erve exposeert er haar artikelen die met zeep en wassen te maken hebben. Een uitgebreide verzameling van ca. 13.000 hotelgastenzeepjes uit alle werelddelen en 95 verschillende landen. Ook zijn er zeepjes van hotelketens, luchtvaartmaatschappijen etc. In vier fraaie vitrines liggen stukken sunlight zeep, zeepbakjes, zakjes blauw, diverse soorten oude waspoeder en staan leuke autootjes met zeepreclame geparkeerd. Aan de wanden hangen borden met zeepreclame. Ook wasstampers, wasborden, wringers, wasdroogrekjes en zeepkloppers zijn in het museum te bewonderen.

Sien van der Velden exposeert er haar collectie voetbalhistorie. Een bekend gezegde is: "Nederland heeft 16 miljoen inwoners en even zoveel bondscoaches". Het museum biedt de mogelijkheid om je voetbalkennis verder uit te breiden of te testen. Alle aanwezige voetbalinformatie maakt het spannend terug te kijken naar de voetbalvedettes van vroeger en te lezen over de toppers en talenten van nu. In het leesgedeelte van ons museum tref je 30 jaargangen aan van het weekblad Voetbal International VI. Ook zijn er boeken over bekende voetballers, zoals David Beckham, Johan Cruijff, Marco van Basten, de broertjes De Boer en vele anderen. Voetbalshirts, sjaals, posters en vaantjes geven het museum kleur. Liefhebbers kunnen een spelletje tafelvoetbal spelen en op het terras staan voetbaldoeltjes."

- Gevelstenen in Bussloo.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- "Rondje Bussloo is al jaren een begrip in de omgeving Stedendriehoek. Vier keer per jaar organiseert Titus Events dit prachtige hardloopevenement, op een van de mooiste plekken waar je kunt hardlopen! Een geasfalteerd fiets/wandelpad zorgt voor een uitstekende locatie om een snelle tijd neer te zetten. En onderweg geniet je van het prachtige uitzicht.

- Op een zondag eind augustus (in 2020 voor de 2e keer) is er de Ultimate Trail Bussloo. "Op een uitdagend parcours trotseer je de natuurlijke elementen die het recreatiegebied rijk is. De route loopt dwars door zand, bos en water, over heuvels en door sloten. Je kunt kiezen uit 3 ultieme uitdagingen: de Powerrace van 6 kilometer, de Power endurance race van 12 kilometer (2 rondes), en de Ultimate endurance race van 18 kilometer (3 rondes). Durf jij het aan om tot het uiterste te gaan? Lees snel verder!"

- Ground Zero Festival is het enige nachtfestival van Nederland (laatste weekend van augustus). "Ground Zero Festival is Europa’s hardste nachtfestival met al je favoriete stijlen, zoals hardcore, uptempo, frenchcore, terror, industrial en early. Het evenement vindt ieder jaar plaats in recreatiegebied Bussloo, en duurt van 10 uur ‘s avonds tot 7 uur ‘s ochtends. Ground Zero Festival wordt georganiseerd door UDC Events & Multigroove."

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het in de regio bekende en populaire recreatiegebied Bussloo is ontstaan als zandwinningsput voor de aanleg van de snelweg A1. Op en rond het recreatiegebied vind je o.a. het bekende saunacomplex, diverse zandstranden waaronder een naaktstrand, diverse duikstekken, een ook voor invaliden geschikte vissteiger, een botenhelling, de Volkssterrenwacht en horeca.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Posterenk en Bussloo op Facebook.

- Onderwijs: - Basisschool St. Martinus in Bussloo wil dat alle kinderen gelukkig zijn. Dat zij geprikkeld en uitgedaagd worden om te gaan groeien en te ontwikkelen. Ze bieden uitdagend onderwijs aan dat boeit! Ze werken doelgericht aan persoonlijke doelen, groepsdoelen en schooldoelen. Ze bieden kinderen geen dagmenu maar een lopend buffet aan instructies aan. Ze werken vanuit de principes van Slimfit; anders, slimmer en fitter organiseren. Minder werkdruk, meer werkgeluk! Om hun visie zichtbaar te maken hebben zij hun onderwijs anders georganiseerd. Dit zijn daarvan de kenmerken: 1. Vaste structuur. 2. Gepersonaliseerd leren. 3. Keuze aan werk-en leerplekken. 4. Meer aandacht voor mens en natuur. 5. Klas doorbrekende leerunits en ateliers. 6. Samenwerking met omgeving. 7. toevoeging van moderne vakken. 8. Creativiteit en ondernemerschap. Wat al deze punten concreet inhouden, kun je lezen onder de link.

Langere leertijd of juist korter? Zitten blijven kan bij hen niet. Je kunt alleen doorgaan in je ontwikkeling op die plek waar je dat het best kunt doen. In je eigen tempo en op je eigen niveau. Dat kan betekenen dat je meer leertijd nodig hebt of juist minder. Door hun onderwijs anders te organiseren, is dat geen probleem. Samen met ouders kijken ze graag naar het best passende, pakkende en boeiende aanbod voor het kind.

- Sport: - Voetbalvereniging SV CCW ’16 is in 2016 ontstaan uit een fusie van de verenigingen SV Cupa uit Bussloo en SV Wilp uit het gelijknamige dorp. Nadat de jeugd van beide verenigingen al jarenlang samenwerkte, zijn ook de senioren samengegaan en zijn de verenigingen gefuseerd. De selecties zijn samengevoegd, de elftallen voetballen in een nieuw gezamenlijk tenue en alle teams gebruiken beide complexen als thuishaven.

- Paarden- en Ponysportvereniging PPSV Bussloo is in 2016 ontstaan uit een samenwerking tussen PSV De IJsselzoom en PC&LR De Enkruiters. De vereniging is aangesloten bij de KNHS. In de regio is de vereniging ingedeeld bij de kring Berkel-IJssel. Ze bieden de leden de gelegenheid om in verenigingsverband de paarden- en ponysport te beoefenen onder leiding van goede, gediplomeerde instructeurs. In de zomermaanden hebben ze de beschikking over een prachtige buitenlocatie aan de Kneuterstraat, direct N van het recreatiegebied, en in de wintermaanden maken ze gebruik van een manege in buurdorp Klarenbeek.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Bussloo.

Reactie toevoegen