Boerenhol

Plaats
Buurtschap
Sluis
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

Boerenhol plaatsnaambord [640x480].JPG

Boerenhol, de borden werden vaak gepikt wegens de bijzondere plaatsnaam. Tegenwoordig zitten de borden degelijk ingepakt in een 'portaal'.

Boerenhol, de borden werden vaak gepikt wegens de bijzondere plaatsnaam. Tegenwoordig zitten de borden degelijk ingepakt in een 'portaal'.

Boerenhol buurtschapsgezicht 3 [640x480].JPG

Boerenhol, buurtschapsgezicht

Boerenhol, buurtschapsgezicht

Boerenhol buurtschapsgezicht 2 [640x480].JPG

Boerenhol, buurtschapsgezicht

Boerenhol, buurtschapsgezicht

Boerenhol buurtschapsgezicht 1 [640x480].JPG

Boerenhol, buurtschapsgezicht

Boerenhol, buurtschapsgezicht

Boerenhol

Terug naar boven

Status

- Boerenhol is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Sluis. T/m 31-3-1970 gemeente Groede. Per 1-4-1970 over naar gemeente Oostburg, in 2003 over naar gemeente Sluis.

- De buurtschap Boerenhol valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Groede.

Terug naar boven

Naam

Alternatieve benaming
Vroeger werd de buurtschap in de volksmond 'de Straatweg' genoemd. Sommige ouderen in de buurtschap noemen het nog steeds zo.

Oudere vermeldingen
1857 Boerenhol.

Naamsverklaring
Bevat het gesubstantiveerde adjectief hol 'laagliggend, moerassig', dat ook elders in plaatsnamen voorkomt. Zie ook Schiphol.(1)

Naam komt ook elders voor
- In Rijsbergen was een vereniging die zich Buurtschap Boerenhol noemde, maar dat staat niet als zodanig in de atlassen. Vermoedelijk was dat alleen een buurtvereniging t.b.v. het carnaval.

- In Reningelst, een deelgemeente van Poperinge (Vlaanderen, België) bevindt zich een herberg Boerenhol.

Terug naar boven

Ligging

- De buurtschap Boerenhol ligt ZW van Breskens, O van Groede, rond de provincialeweg N675.

- N van Boerenhol ligt de Hoerenkreek, ook al zo'n dubbelzinnige naam die niet betekent wat men op het eerste 'gezicht' zou denken. De naam wijst op modderigheid. Hoerenbedden zijn allengs ondieper wordende greppels, die halfweg een akker op niets uitlopen.(2) Het voorkomen daarvan in Zeeland is een verwijzing naar de geschiedenis van de delta met zich steeds verleggende rivier- en zeearmen. De kreken in de schorren, de hogere delen van het landschap, die met vloed ook droog bleven, bleven ook na de bedijking vaak bestaan. Grotere kreken werden wel als vaarweg gebruikt, kleinere als perceelsscheiding. De kleinere kreken die voor dat laatste niet geschikt waren, bleven als doodlopende kreek in een akker achter. (bron: Dorp van de Dag)

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt Boerenhol niet apart vermeld. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 70 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Boerenhol omvatte aanvankelijk alleen een aantal boerderijen. Na de Tweede Wereldoorlog is er een aantal burgerwoningen bij gebouwd. Een aantal woningen is niet permanent meer bewoond en wordt tegenwoordig verhuurd als vakantiewoning. Veelal betreft dat van oorsprong kleine arbeiderswoningen. Er is nog één boerderij in functie (die tevens een minicamping heeft).

Tussen 1925 en 1949 liep hier de tramlijn van de Stroomtram Maatschappij Breskens-Maldegem, van Breskens naar Sluis, via Boerenhol, Groede, Nieuwvliet, Cadzand en Retranchement. In 1949 is het goederenvervoer gestopt en de lijn opgebroken. Op het traject van de voormalige tramlijn ligt nu een fietspad.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Inwoners van Boerenhol zien de verkeersstroom door hun buurtschap, onder meer door de vele bouwprojecten aan de kust en het jaarrond toerisme, de afgelopen jaren toenemen. Ook de permanente afsluiting van de Langeweg in Breskens, vanwege de aanleg van natuur- en recreatiegebied Waterdunen, heeft er voor gezorgd dat inwoners van Groede en vakantiegangers van de omliggende parken via de buurtschap naar Breskens rijden. Inwoners en Dorpsraad Groede hebben in september 2018 aandacht voor dit probleem gevraagd bij de gemeente (formeel is de provincialeweg N675 in beheer bij de provincie), omdat er naast de drukte als zodanig ook regelmatig te hard wordt gereden en veel huizen kort langs de weg staan, wat regelmatig voor onveilige situaties zorgt.

Terug naar boven

Links

- Filmpje waarin een automobilist je in 1 minuut de hele buurtschap Boerenhol laat zien.

Terug naar boven

Trivia

- Het bekende NCRV-programma Man bijt Hond trok jaarlijks van noord naar zuid (of andersom) door het land om onverwacht bij mensen aan te bellen en te vragen wat ze aan het doen zijn. Ieder seizoen had het programma een andere titel, met twee grappige plaatsnamen in respectievelijk het uiterste noorden en zuiden. Seizoen 2000-2001 was getiteld 'Van Boerenhol tot Moddergat'.

- Boerenhol behoort tot de plaatsen waar men graag met het plaatsnaambord op de foto gaat (naar men zegt schijnen veel mensen met hun ontblote derrière en het bord op de foto te gaan). Maar het bord werd ook vaak gestolen om als souvenir aan de muur te hangen. Daarom heeft de gemeente Sluis het bord op een gegeven moment extra stevig verankerd en ingesmeerd met een vet dat je niet uit je kleren krijgt. Vermoedelijk is dat de vorige generatie borden geweest, want de huidige borden zijn in een 'portaal' gevat waar je het sowieso niet meer uit krijgt.

Reactie toevoegen