Skip to content
Oud-Zuilen » Bezienswaardigheid » Begraafplaats

Begraafplaats

Plaatsnaam: 
Oud-Zuilen
Beschrijving: 

Groeneweg tegenover nr. 10.
De openbare begraafplaats is in 1781 gesticht op het toenmalig landgoed van W.R. baron van Tuyll van Serooskerken. Het is een van de eerste openbare begraafplaatsen van ons land en alleen daarom al van cultuurhistorische waarde.
Hetzelfde geldt voor de ingangspartij, bestaande uit twee gemetselde pijlers en een eenvoudig smeedijzeren hek. De pijlers zijn voorzien van geprofileerde afdekplaten, waarop de tekst "Wij leven om te sterven", gedenkstenen met inscripties en jaartal 1781, en nieuw aangebrachte vazen met eschatologische motieven als gevleugelde zandlopers en doodskoppen, alle uitgevoerd in hardsteen.

Verder een ommuurde familiebegraafplaats van de familie Van Tuyll van Serooskerken, met classicistische ingangspoort met aan weerszijden aansluitende ommuring op halfronde grondslag ter lengte van ongeveer tien meter.

De gemetselde ingangspoort met taps toelopende doorgang, voorzien van natuurstenen omlijsting met lauwerkrans en smeedijzeren hek, waarboven een gedenksteen met inscriptie en jaartal 1785, bevat verder twee gekorniste Dorische pilasters en ingezwenkte zijmuren met rollagen; in het driehoekig fronton twee medaillons met familiewapens. In het midden van de halfronde ommuring een met natuursteen bekleed muurveld met boognis waarin twee marmeren grafzerken ter nagedachtenis van W.R. baron van Tuyll van Serooskerken (1813-78) en diens echtgenote; boven de boognis een bekroond blazoen met twee familiewapens. Aansluitend een grote rechthoekige hardstenen grafzerk met inscriptie die het familiegraf afdekt.

Type: 
Begraafplaats
Oud Zuilen, begraafplaats
0