Skip to content
Noord-Brabant » Bezienswaardigheid » Zuiderwaterlinie

Zuiderwaterlinie

Plaatsnaam: 
Noord-Brabant
Beschrijving: 

De Zuiderwaterlinie is het Brabantse gedeelte van de historische Zuiderfrontier, die van het Zeeuwse Sluis tot Grave bij Nijmegen liep. Het is een aaneenschakeling van vestingsteden, forten, schansen en inundatievlaktes.

De Zuiderwaterlinie is een 16e-eeuwse militaire verdedigingslinie. De Zuiderwaterlinie loopt grofweg van Bergen op Zoom via Willemstad en Breda naar Geertruidenberg en 's-Hertogenbosch om uiteindelijk in Nijmegen te eindigen.

Op de zogeheten Linieconferentie d.d. februari 2011 in Geertruidenberg, spraken bestuurders van gemeenten en provincie over de mogelijkheden om de op veel plaatsen verwaarloosde waterlinie met zijn forten, vestingsteden en inundatiegebieden, weer in de oude staat terug te brengen. Alle plannen gezamenlijk kosten echter vele tientallen miljoenen euro's en de financiering daarvan was medio 2011 nog niet in zicht.

Hét grote voorbeeld voor de initiatiefnemers is de Hollandse Waterlinie door midden-Nederland. De vele forten langs deze linie zijn de afgelopen decennia opgeknapt en trekken nu jaarlijks tienduizenden dagjesmensen. Voor nadere informatie zie de site van de Zuiderwaterlinie.

Type: 
Militair erfgoed
0