Skip to content
Maastricht » Bezienswaardigheid » St. Martinuskerk

St. Martinuskerk

Plaatsnaam: 
Maastricht
Beschrijving: 

De St. Martinuskerk in Wyck (Rechtstraat 2) is één van de neogotische kerken van Pierre Cuypers. De kruisbasiliek is gewijd in 1858 en gebouwd ter vervanging van een in 1854 gesloopte oudere kerk. We zien er een levensgroot notenhouten Christusbeeld, dat in de volksmond 't Zwart Kruus wordt genoemd; 14e eeuws en wellicht Duits. Rondom de kerk staat een aantal grafzerken en -kruisen uit de 17e en 18e eeuw. (3324)

Het Christusbeeld was aanvankelijk in bezit van de kloosterkerk van de Witte Vrouwen te Maastricht. Dankzij de propaganda der zusters ontstond er een intensieve verering met veel toeloop van bedevaartgangers. Toen het klooster als gevolg van de Franse bezetting in 1796 werd opgeheven en de communiteit ontbonden, vestigden de zusters zich met hun priorin in de Wycker Brugstraat. Ook het kruis werd daar ondergebracht. Vanaf 1804 kreeg het kruis een plaats in de nabijgelegen parochiekerk van St. Martinus. Daar beleefde de devotie een hernieuwde bloei, vooral nadat in 1813 te Wyck de Broederschap van het H. Kruis*1 was opgericht. Tot op de dag van vandaag is het voorwerp van een levendige verering. Vieringsdata: Passiezondag, Palmzondag, Goede Vrijdag, 14 september (zondag naastbij). In de Martinuskerk werd tevens de H. Egidius of St. Gilles vereerd tot in de tweede helft van de 20e eeuw. Wellicht houdt de cultus van St. Gilles verband met het sinds 1286 vermelde  St. Gillesgasthuis in Wyck (Hoogbrugstraat). Het huidige gasthuis uit 1759-1762 wordt sinds 1976 particulier bewoond en is in Maastricht nog steeds bekend als ‘kevintsje’. (3023, 3121)

Type: 
Kerk
Maastricht, Wijck, Sint Martinuskerk
Maastricht, Wijck, Sint Martinuskerk
Maastricht, Wijck, Sint Martinuskerk
0

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Use <bib>...</bib> to insert automatically numbered references.
  • Use [fn]...[/fn] (or <fn>...</fn>) to insert automatically numbered footnotes.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Allowed HTML tags: <a> <b> <address> <blockquote> <br> <caption> <center> <code> <dd> <del> <div> <dl> <dt> <em> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <hr> <i> <img> <li> <ol> <p> <pre> <span> <strong> <sub> <sup> <table> <tbody> <td> <tfoot> <th> <thead> <tr> <u> <ul> <tr> <img> <span>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden