Skip to content
Assel » Bezienswaardigheid » Natuurbegraafplaats Westerwolde

Natuurbegraafplaats Westerwolde

Plaatsnaam: 
Assel
Beschrijving: 

Ten zuiden van Assel ligt, op landgoed Westerwolde, Natuurbegraafplaats Westerwolde. Dit was de eerste natuurbegraafplaats in Nederland. In 1944 gaf de burgemeester van Apeldoorn aan de familie Westerwoudt, die op Assel 330 hectare grond in bezit had, toestemming om de gronden naast de in 1941 gebouwde Heilige-Geestkapel te gebruiken als familiebegraafplaats.

De vader van de huidige eigenaren stelde rond 1955 de begraafplaats open voor niet-familieleden en realiseerde ook de kleine camping iets verderop. Tegenwoordig beheren drie kleinzonen van de oprichter het landgoed met begraafplaats en camping. Er vinden jaarlijks ca. 50 begravingen plaats. Vandaag de dag liggen er in totaal ca. 2.000 graven. De familiebegraafplaats ligt apart van de natuurbegraafplaats en is geheel ommuurd. Hier liggen 5 leden van de familie Westerwoudt begraven.

Adres
Alverschotenseweg 24, 7346 AL Assel (postaal Hoog Soeren). Telefoonnummers van de beheerders: 06-53396912 of 06-10921091. Dit zijn de enige contactmogelijkheden. De begraafplaats heeft geen site en ook geen e-mailadres.
Als u nadere informatie wilt over de mogelijkheden van deze begraafplaats, gelieve deze nummers te bellen en niet hieronder een reacte te plaatsen, omdat onze site geen inhoudelijke bemoeienis heeft met deze begraafplaats.
Let op: U kunt op deze begraafplaats gezien de beperkte ruimte die er nog is géén graf reserveren voor ´t.z.t.´. Er zijn alleen nog zeer beperkt mogelijkheden als iemand al is overleden, of in een terminale fase verkeert, of familie is van iemand die er al begraven ligt. Zie hiervoor de 2e link hieronder onder het kopje Links, in dat artikel onderaan de 3e pagina. Overigens zijn er nog meer natuurbegraafplaatsen in ons land. Voor nadere informatie zie de link.

Links
- Artikel over de geschiedenis en actuele situatie van Natuurbegraafplaats Westerwolde.
- Nog een interview met Hayo Westerwoudt, een van de beheerders van natuurbegraafplaats Westerwolde, in 'Kijk op Oost-Nederland', jan./feb. 2011.

Type: 
Begraafplaats
0

Opties reactieweergave

Kies uw favoriete manier om reacties weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.

grafrechten

Oct
03

geachte heer, mevrouw,
I.h.k.v. genealogisch onderzoek zou ik graag e.e.a. willen weten (mits mogelijk).
Het betreft Dirk Sijbolt Attema (1910-1989), begraven op natuurbegraafplaats Westerwolde in Assel. Kunt u mij informeren over, wie de grafakte beheert, kortom wie is de contactpersoon in deze.
Dank bij voorbaat
mvg.
B. Roosjen

Red.:
U kunt de beheerders benaderen via de telefoonnummers die wij hierboven vemelden.

Natuurbegrafenis

Nov
09

Mijn vrouw en ik zijn 70 en 69 jaar. Na enige tijd van overweging zijn we samen tot de conclusie gekomen dat we het liefst een natuurbegrafenis krijgen.
Kunt u ons informeren over mogelijkheden en globale kosten voor een eenvoudige begrafenis, in harmonie met de natuur?
Met vriendelijke groet,
Albert & Lisa Stroeve

Red.:
Gezien de beperkte ruimte kunt u op de natuurbegraafplaats in Assel geen plek meer reserveren voor ´t.z.t.´. Onder het kopje Adres vindt u 2 links naar natuurbegraafplaatsen elders in het land, waar wellicht nog wel mogelijkheden zijn.

adres begraafplaats

Nov
24

Het huisnummer van de begraafplaats klopt niet. Je komt nu uit bij de kruising van de Asselseweg met de Alverschotenseweg. De begraafplaats ligt wel aan de Alverschotenseweg, maar op het gedeelte tussen de Asselseweg en de A1. De straatnaam is dus goed, maar het huisnummer is 54.

Red.:
Dag Tom, 1) huisnr. 54 bestaat niet volgens het postcodeboek, 2) volgens o.a. de sites van Monuta en De Telefoongids van KPN http://www.detelefoongids.nl/natuurbegraafplaats-westerwolde/13079193/5-... is het toch echt huisnr. 24, waar o.a. de camping van de familie Westerwoudt, die ook de begraafplaats beheren, is gevestigd. De begraafplaats zal allicht verderop liggen maar die heeft kennelijk geen eigen huisnr. Het gaat in dit geval om het adres van de beheerders voor wie meer informatie wil, en dat is huisnr. 24.

Vraag over kosten graf

Feb
09

Hallo,
Mijn Tante van 92 wil begraven worden op de begraafplaats in assel.
Kunt u mij aangeven wat dat kost.
Met vriendelijk groet,
Hans Vos

Red.:
Zie de toelichting hierboven onder het kopje Adres.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Use <bib>...</bib> to insert automatically numbered references.
  • Use [fn]...[/fn] (or <fn>...</fn>) to insert automatically numbered footnotes.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Allowed HTML tags: <a> <b> <address> <blockquote> <br> <caption> <center> <code> <dd> <del> <div> <dl> <dt> <em> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <hr> <i> <img> <li> <ol> <p> <pre> <span> <strong> <sub> <sup> <table> <tbody> <td> <tfoot> <th> <thead> <tr> <u> <ul> <tr> <img> <span>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden