Berghof

Plaats
Buurtschap
Gulpen-Wittem
Heuvelland
Limburg

DK_20110817_3298_Berghof_boerderij_.jpg

Berghof, sombere hoeve in mergelsteen

Berghof, sombere hoeve in mergelsteen

DK_20110817_6386_Berghof_Geuldal.jpg

Berghof, hoeve en woningen boven het Geuldal

Berghof, hoeve en woningen boven het Geuldal

Berghof

Terug naar boven

Status

- Berghof is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Gulpen-Wittem. T/m 1981 gemeente Wijlre. In 1982 over naar gemeente Gulpen, in 1999 over naar gemeente Gulpen-Wittem.

- De buurtschap Berghof valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wijlre.

- De buurtschap Berghof heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen. Er is daar echter een straatnaambordje zodanig geplaatst - dwars op de weg - dat je dit als plaatsnaambordje zou kunnen opvatten.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Berghäöf.

Oudere vermeldingen
1603 Hoevelshoeff, 1913 Berghof.

Naamsverklaring
Betekent hof 'boerenerf, hofstede' op de berg 'terreinverheffing, heuvel'. De identificatie van de attestatie van 1603 is onzeker.(1)

Terug naar boven

Ligging

- De buurtschap Berghof ligt rond de gelijknamige weg, W van het dorp Wijlre en de buurtschap Stokhem, Z van de bij wielrenners beruchte Keutenberg, NW van het dorp Gulpen, ONO van het dorp Scheulder, en Z van het dorp Schin op Geul.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Berghof omvat slechts 4 huizen en zal derhalve een 10-tal inwoners hebben.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Typerend voor deze buurtschap zijn de grote vierkantshoeven, gebouwd van mergelsteen. Bij een van de hoeven staat nog een oud bakhuis. De buurtschap heeft 2 rijksmonumentale panden, zijnde hoeve Berghof op huisnr. 1 (18e/19e-eeuwse hoeve met binnenplaats, mergel met onderbroken topgevelomlijsting, vakwerkschuur) en hoeve 't Bakhuis op huisnr. 3 (19e-eeuwse hoeve met binnenplaats, van mergel, met woonhuisverdieping van vakwerk).

- Dankzij het feit dat het complex op Berghof 2 in 2020 te koop heeft gestaan, kunnen wij ook deze locatie beschrijven, samengevat uit de beschrijving van de makelaar: "Het complex bestaat uit twee woonhuizen, een vakantiewoning, een boerderijcamping, terras en (melkvee)stallen. Het geheel is gelegen op een perceel van 2,4 hectare en is uit te breiden tot maar liefst 10 hectare. De locatie biedt legio mogelijkheden. Het is thans toegestaan om 106 melkkoeien, 41 stuks jongvee en 2 paarden te huisvesten in bestaande bedrijfsgebouwen. Het horeca- en toeristische bedrijfsgedeelte heeft diverse mogelijkheden om uit te breiden. De vakantiewoning is gerealiseerd in het voormalige bakhuis van de boerderij en ligt separaat van de twee (bedrijfs)woningen. Middels twee op- en afritten zijn de diverse bedrijfsonderdelen te bereiken.

De verharde binnencour is aangelegd met diverse borders met groene aanplant en is het centrale punt van dit bedrijf. Zowel de bedrijfswoning, vakantiewoning, terras, camping als het melkveebedrijf grenzen aan deze cour. Via een aparte in- en uitrit is het campingterrein bereikbaar. Dit terrein herbergt momenteel 15 ruim opgezette kampeerplekken, die genieten van het fraaie uitzicht vanaf 170 meter NAP in een uiterst landelijke omgeving. Camping 't Bakhuis bestaat al sinds 1972. De camping ligt aan de rand van het plateau van Margraten en biedt een geweldig uitzicht over het Geuldal en het dorpje Wijlre. Op de beklinkerde binnencour is het terras gesitueerd. De bomen, groene aanplant en parasols maken het tot een knus en gezellig buitenterras met een capaciteit van circa 60 zitplaatsen. Vele fietsers, wielrenners en wandelaars die genieten van de natuur en heuvels in deze omgeving maken gebruik van het terras."

- Wegkruis bovenaan de kruising met de Dodemanweg en de Keutenberg.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De jaarlijkse culinaire wandeling Öpke Döpke Reube-Söpke (1e zondag van september) is al sinds 1988 een traditie. Tijdens deze wandeling kom je door de buurtschappen Stokhem, Beertsenhoven en Berghof. Je kunt genieten van prachtige landschappen met zeldzame flora en riante uitzichten, met hier en daar een steile weg, de zogeheten 'kuitenbijters'. Extra bijzonder is dat je onderweg kunt genieten van typische streekgerechten zoals Fluite Kieës, Boere broeëd, Sjroeëp, Aw Sjink, Sjwelmennekes mit sjpek, Reube sop en het Stokhems Sjuttelke, jaarlijkse een ander verrassingsgerecht. Natuurlijk ontbreekt ook de 'Bak proeme vlaa' niet. - Videoreportage van het evenement Öpke Döpke Reube-Söpke (8 min.).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Vanaf de buurtschap en weg Berghof, gelegen aan de rand van het Plateau van Margraten, heb je een prachtig uitzicht over het Geuldal.

- Overzicht van waargenomen diersoorten in buurtschap Berghof en directe omgeving (tip: als je onder de tab 'Waarnemingen' weinig of geen resultaten ziet, leg de datum dan een stuk, bijvoorbeeld een jaar, terug).

- "De Provincie Limburg, Staatsbosbeheer en akkerbouwer Hameleers uit Schin op Geul hebben in 2014 overeenkomsten gesloten om gronden met elkaar te ruilen. Een ruil die voor alle partijen, en niet in de laatste plaats de natuur, goed uitpakt. Wij als Staatsbosbeheer zijn hier bijzonder blij mee, omdat wij nu ook daadwerkelijk de wensen/ ideeën vanuit de omgeving (thuis in de streek) hebben kunnen omzetten in daadkracht. Hiemee is ook een lang gekoesterde wens vanuit Staatsbosbeheer in vervulling gegaan, en de initiatiefnemende agrariër, de heer Hameleers, krijgt betere akkerbouwgrond. Het unieke mozaïek van heischraal- en kalkgraslandbegroeiing op de Berghofweide in buurtschap Berghof krijgt de ruimte om aan kwaliteit te winnen. De Berghofweide is een heel bijzonder stukje natuur, vooral omdat er enkele zeer zeldzame orchideeënsoorten voorkomen. Het is een ruil waar de samenleving op allerlei manieren van profiteert.

De grond nabij de Berghofweide, die agrariër Hameleers gebruikt, is door de ligging in de helling niet ideaal voor akkerbouw. Mede door de wensen van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten (om de beïnvloeding met meststoffen vanuit deze akkerbouwgronden naar de Berghofweide te verminderen), nam de heer Hameleers het initiatief om te komen tot een grondruil. Staatsbosbeheer en de provincie pakten dit initiatief graag op; wanneer deze gronden niet meer gebruikt worden voor akkerbouw worden deze namelijk ook niet meer bemest met meststoffen en spoelen deze meststoffen niet meer in de kwetsbare kalkgraslanden. Deze akkers worden nu omgezet in grasland en deels onderhouden middels schapenbegrazing. Dit komt de bijzondere Berghofweide enorm ten goede. Omdat de heer Hameleers zijn gronden dan niet meer kan gebruiken voor akkerbouw heeft de Provincie Limburg er samen met Staatsbosbeheer voor gezorgd dat er gronden zijn aangekocht in het Gerendal. Staatsbosbeheer verkoopt hiervoor ruilgronden aan de provincie. De gronden in het Gerendal worden door Staatsbosbeheer deels verpacht aan de heer Hameleers om zijn hectares weer aan te vullen. De rest van de grond wordt omgezet naar natuur. Door deze ruil zorgt onder meer de Provincie Limburg ervoor dat zowel natuur- als landbouwbelangen op een evenwichtige manier gerealiseerd worden." (bron: Staatsbosbeheer, Boswachtersblog Limburg)

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Op de site van Buurtvereniging Stokhem, Beertsenhoven en Berghof (SBB) vind je nadere informatie over deze drie idyllisch gelegen buurtschappen.

Reactie toevoegen