Hoofdmenu

Beemster

Gemeente
Beemster
Waterland
Noord-Holland

NH gemeente Beemster in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Beemster in ca. 1870 kaart J. Kuijper
gemeente Beemster in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Beemster

Overnachten
- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Beemster.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Beemster.

Literatuur
- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Beemster (online te bestellen).

Status
- Beemster is een polder en gemeente in de provincie Noord-Holland, in de streek Waterland. De gemeente Beemster omvat de dorpen Middenbeemster (hoofdplaats), Noordbeemster, Westbeemster en Zuidoostbeemster en de buurtschappen Arenberg, Halfweg, Het Buiten Westen en Klaterbuurt.

- Wapen van de gemeente Beemster.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Beemster.

Geschiedenis
Droogmakerij De Beemster behoort, gezien het nog relatief ongerepte verkavelingspatroon (wat op de oude plattegrond hieronder goed te zien is), sinds 1999 tot het UNESCO Werelderfgoed. Deze sinds 1612 aangelegde droogmakerij is opgezet om een bedreigend binnenwater om te zetten in vruchtbare en winstgevende landbouwgrond (7.200 ha) volgens de principes van een Oud-Romeinse stad. Een geplande landinrichting die tegenwoordig ook nog wordt gevolgd. Een van de uitvoerders was Adriaensz. Leeghwater.

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van de Beemster, kunt u terecht bij de volgende instanties en sites:

- Historisch Genootschap Beemster. Oudere nummers van hun jaarboek De Nieuwe Schouwschuit zijn via de link online te lezen.

- Geschiedenis van de Beemster op de site Beemsterinfo.nl.

- De site Beemster Buitenplaatsen beschrijft de geschiedenis van de ca. 50 buitenplaatsen die de Beemster ooit heeft gekend. Daar zijn er tegenwoordig nog slechts enkele van over.

- De geschiedenis van de Beemster, aanschouwelijk gemaakt in een reportage van tv-programma Het Klokhuis.

Landschap, natuur en recreatie
- Twee unieke landschappen, de Stelling van Amsterdam en De Beemster, beide aangewezen als Unesco Werelderfgoed, overlappen elkaar voor een deel, met name in de zuidelijke strook van de Beemster. Beide landschappen kennen een eigen beleid, wat enerzijds overeenkomsten vertoont in beleidsdoelstellingen, maar ook tegenstellingen in de uitgangspunten voor de ontwikkeling van het gebied. Het projectbureau Des Beemsters wil samen met de provincie Noord-Holland voor het gebied een passende en duurzame oplossing waar een evenwicht wordt gezocht tussen de kernkwaliteiten van de twee landschappen en ontwikkelingsmogelijkheden voor het gebied. Die mogelijkheden en randvoorwaarden worden verkend in het rapport 'Ruimtelijk beleidskader De Beemster en Stelling van Amsterdam' (Projectbureau Des Beemsters, 2011).

- Hoogheemraadschap Noordhollands Noorderkwartier is er in 2012 in geslaagd om de Beemster 'climateproof' te maken. Door goede samenwerking met de agrariërs in het gebied is zij erin geslaagd om extra ruimte te vinden voor waterberging zonder het werelderfgoedlandschap met haar kenmerkende kavel- en slotenpatroon aan te tasten en zonder de belangen van de landbouw te schaden (wat beide het geval zou zijn geweest met het graven van extra sloten, wat een van de ideeën was).

Links
- Officiële site van de gemeente Beemster.

- Site over de Beemster.

 

Reactie toevoegen