Skip to content
Amsterdam

Amsterdam

lokatie

samenvatting: 

Status
- Amsterdam is een stad en gemeente in de provincie Noord-Holland, in de regio Amstelland.
- Wapen van de gemeente Amsterdam.
- De gemeente Amsterdam omvat naast de gelijknamige stad nog de dorpen Driemond, Ransdorp, Holysloot, Zunderdorp, Durgerdam, Schellingwoude en het kunstenaarsdorpje Ruigoord. Een bijzonder geval zijn de oude kernen van Sloten en Osdorp, die tegenwoordig binnen de bebouwde kom van de stad Amsterdam liggen en daarom geografisch gezien niet meer als dorpen zijn te beschouwen. De inwoners beschouwen het echter nog wel als dorp. Je kunt ze daarom als 'dorp in de stad' beschouwen.
- Per 1 mei 2010 is het aantal stadsdelen in Amsterdam teruggegaan van 14 naar 7. De huidige 7 stadsdelen zijn:
Centrum (ca. 81.000 inwoners op 8 km2).
Oost (samenvoeging van de stadsdelen Oost-Watergraafsmeer en Zeeburg, ca. 112.000 inwoners op 31 km2).
Zuid (samenvoeging van de stadsdelen Oud-Zuid en Zuideramstel, ca. 132.000 inwoners op 17 km2).
Zuidoost (ca. 80.000 inwoners op 22 km2). Amsterdam Zuidoost is een formele plaatsnaam in het postcodeboek. Historisch gezien verklaarbaar, omdat bij de instelling van het postcodeboek in 1978 Zuidoost een recent opgeleverd, los van Amsterdam achteraf gelegen gebied was. Vandaag de dag is het praktisch gezien een stadsdeel van Amsterdam net als alle andere. De VVD van stadsdeel Zuidoost pleit dan ook voor het afschaffen van de plaatsnaam Amsterdam Zuidoost en hier gewoon Amsterdam van te maken. Dat lijkt ons ook wel zo logisch. In april 2013 is besloten dat per 1-5-2014 de plaatsnaam Amsterdam Zuidoost verdwijnt. Onderdeel van Zuidoost is de Bijlmermeer. Artikel over de geschiedenis en recente ontwikkelingen van de Bijlmermeer.
West (samenvoeging van de stadsdelen Oud-West, Westerpark, De Baarsjes en Bos en Lommer, ca. 130.000 inwoners op 10 km2).
Nieuw-West (samenvoeging van de stadsdelen Osdorp, Slotervaart en Geuzenveld-Slotermeer, ca. 133.000 inwoners op 32 km2).
Noord (ca. 87.000 inwoners op 64 km2). Een groot deel van Amsterdam-Noord is in 2014 aangewezen als beschermd stadsgezicht.
De 7 stadsdeelraden zijn in 2014 omgevormd tot 7 bestuurscommissies. Brief van de minister (april 2013) over de bevoegdheden van deze bestuurscommissies. Uitleg van Jeroen Mirck over de functies van de bestuurscommissies in Amsterdam en de verschillen met de deelraden van voorheen. Mirck was lid van de deelraad Nieuw-West en beoogd lid van de nieuwe bestuurscommissie Nieuw-West.
- Amsterdam is de hoofdstad van ons land, hoewel de regering in Den Haag is gevestigd. Dat is elders in de wereld een ongebruikelijke constructie. Meestal zijn beide elementen in één stad verenigd.
- De gemeente Amsterdam was lange tijd niet meer dan wat we nu het centrum of de grachtengordel noemen. Op de plattegrond hieronder is dat goed te zien. De stad kon pas flink uitbreiden, na een aanvankelijke annexatie van een flink deel van de gemeente Nieuwer-Amstel (de huidige gemeente Amstelveen) in 1896, door de annexatie in 1921 van de gemeenten Buiksloot, Nieuwendam, Ransdorp, Sloten en Watergraafsmeer. Ook is toen een ZO gedeelte van de gemeente Oostzaan geannexeerd, de zogeheten Oostzaner Overtoom. Tegenwoordig liggen daar de wijken Tuindorp Oostzaan en Oostzanerwerf. Per 1-8-1966 is het grondgebied van de gemeente Amsterdam wederom flink uitgebreid door de annexatie van het westelijke deel van de gemeente Weesperkarspel. Dat betreft globaal de huidige Bijlmermeer en het dorpje Driemond.
- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Amsterdam.

Statistische gegevens
- In 1840 had de gemeente Amsterdam 24.600 huizen met 211.349 inwoners.
- Tegenwoordig heeft de gemeente Amsterdam ca. 400.000 huizen met ca. 800.000 inwoners (verdeeld over ca. 180 nationaliteiten) en is daarmee de grootste stad van het land. Volgens actuele prognoses groeit Amsterdam nog door tot ca. 887.000 inwoners in 2040.
- Amsterdam in Cijfers 2014.

Geschiedenis
Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Amsterdam, kunt u terecht bij de volgende instanties en sites:
- Op de site van Theo Bakker uit Haasdal vindt u o.a. een online encyclopedie van Amsterdam, getiteld 'Acht eeuwen topografische geschiedenis van Amsterdam'. In maar liefst ca. 1.700 pagina's in tekst en beeld, verdeeld in tientallen thematische hoofdstukken, neemt Bakker u mee in de ontwikkeling van Amsterdam van 'in den beginne' tot medio 20e eeuw.
- Het Amsterdam Museum is het stadsmuseum van Amsterdam, een ontmoetingsplek van en voor Amsterdammers en hét museum voor Nederlanders die de hoofdstad beter willen leren kennen. Het Amsterdam Museum vertelt het verhaal van de stad Amsterdam; over toen, nu en straks.
- Stadsarchief Amsterdam.
- Vereniging voor Heemkennis ´Ons Amsterdam´.
- Simon Lelieveldt brengt met de site Financieel erfgoed op de kaart de geschiedenis van onze financiële sector in kaart, o.a. met interactieve kaarten van vooralsnog vooral Amsterdam.
- Stichting Historisch Centrum Amsterdam-Noord.
- Stichting Militair Erfgoed Groot-Amsterdam (MEGA).
- Sinds 2014 is er de ArcheoHotspot, waar u een archeoloog aan het werk kunt zien, en vragen kunt stellen over uw eigen vondsten of over archeologische regelgeving.

Recente ontwikkelingen
- Het rapport ‘Amsterdam maakt mogelijk' (2014) geeft een antwoord op de vraag hoe de gemeente er, samen met andere investerende partijen, voor kan zorgen dat de stedelijke ontwikkeling van Amsterdam de komende 10 jaar op gang blijft. Hoe zorgen we dat ook toekomstige bewoners een plek vinden in de stad en hier prettig kunnen wonen, werken en verblijven? De bestuurlijke doelstellingen uit de Structuurvisie 2040 zijn uitgangspunt: Het aantrekken van hoogopgeleid talent, het tegengaan van de tweedeling in de stad, zorgen voor een goede bereikbaarheid en een aantrekkelijke openbare ruimte en zorgen voor de energietransitie van de stad.
- De grootste woningbouwopgave voor Amsterdam in de komende jaren ligt in de nieuwe wijk IJburg, die al volop in ontwikkeling is en uiteindelijk ca. 18.000 woningen moet gaan omvatten.
- Amsterdam Centraal Station en directe omgeving worden de komende jaren drastisch vernieuwd.
- Alle grotere projecten van de gemeente Amsterdam zijn sinds januari 2013 op één kaart te vinden. Zo kunt u in een oogopslag zien waar de gemeente bezig is met het inrichten, bouwen of onderhouden van bijvoorbeeld groen, openbare ruimte, wegen en woningen. Op de kaart staan links naar de websites van de projecten.
- Rapport 'Divers en ongedeeld. Waarom Amsterdam zich niet zomaar laat tweedelen' (2014).

Bezienswaardigheden
- Amsterdam heeft ruim 7.500 rijksmonumenten.
- De beroemde en unieke Amsterdamse Grachtengordel is in 2010 benoemd tot Werelderfgoed. Het in 2011 geopende museum Het Grachtenhuis heeft een virtuele encyclopedie gemaakt van de grachtengordel in Amsterdam. Via het Digitale Grachtenboek is 90 procent van de 8.000 grachtenpanden in de hoofdstad digitaal te bekijken. Alle rijks- en gemeentelijke monumenten van de hele binnenstad komen er in voor met foto's, historische en architectonische informatie.
- De Stelling van Amsterdam was een verdedigingslinie, gelegen op 15 tot 20 kilometer rond het centrum van Amsterdam. De stelling is 135 kilometer lang, bevat 46 forten en batterijen en is aangelegd van 1880 tot 1920. In 1996 is de Stelling van Amsterdam in haar geheel op de UNESCO werelderfgoedlijst geplaatst. Interactieve digitale kaart van de Stelling van Amsterdam.
- Oude Kerk. Nieuwe Kerk. Westerkerk. Zuiderkerk.
- De Riekermolen te Amsterdam-Buitenveldert. Molen De 1100 Roe te Amsterdam-West. Molen De Gooyer. Molen De Otter te Amsterdam-West. Molen van Sloten. Oude Molen / Akermolen te Amsterdam-Osdorp. Molen De Bloem / De Blom. Tjasker Gaasperplaspark.
- Koninklijk Paleis op de Dam.
- Overzicht van de ca. 100 musea in Amsterdam.
- Begraafplaats Sint Barbara. Begraafplaats De Nieuwe Ooster. Joodse Begraafplaats Zeeburg. De Petruskerk te Sloterdijk. Noorderbegraafplaats.
- Door automatisering komen vanaf 2013 veel Amsterdamse brugwachtershuisjes leeg te staan. Men spant zich in voor 'zinvolle herbestemmingen'.
- Gevelstenen in Amsterdam. Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen.
- Nieuw leven voor oude gebouwen in Amsterdam.
- De recent gerestaureerde Portugese synagoge uit 1675 behoort tot de Top 100 van monumenten in ons land.

Natuur en recreatie
- Groen in Amsterdam (plattegrond met alle groengebieden). Parken in Amsterdam.
- Electrische Museumtramlijn.
- Hortus Botanicus Amsterdam. Hortus Botanicus der Vrije Universiteit.
- Flora en fauna in Amsterdam.
- Groenvisie Amsterdam tot 2030.
- Plan Amsterdam, themanummer over de Amsterdamse biodiversiteit (nov. 2009).
- Op de site Hollandroute vindt u tientallen wandel- en fietsroutes in een ruime regio rond Amsterdam, de zogeheten Metropoolregio Amsterdam.

Eten en drinken
- Op ecologische boerderij De Boterbloem kunt u biologisch fruit, groente, zuivel en vlees kopen. Deze groene oase in Osdorp, die tevens een aantal mensen een zinvolle dagbesteding biedt, dreigt te moeten verdwijnen voor een bedrijventerrein waarvan nut en noodzaak nog niet zijn aangetoond.

Overnachten
- Vakantiehuizen, -schepen en -arken in Amsterdam en omgeving (online te boeken).
- Hotels in Amsterdam en omgeving (online te boeken).
- Tijdelijke aanbieding arrangement Amsterdam met korting (online te boeken).

Beeld
- Fotoreportage van Amsterdam van fotograaf Martin Stevens.
- Op de website Maps Amsterdam staat een groot aantal interactieve kaarten en Open Geo Data van verschillende gemeentelijke diensten, stadsdelen en projectbureaus. De interactieve kaarten geven steeds één thema in verschillende kleuren weer, bijvoorbeeld Zelfbouwkavels, Groene daken, Omgewaaide bomen, de Functiekaart of Leegstaande kantoren. Op de Grabbelkaart (Grab-a-Map) kunt u zelf maximaal drie kaarten grabbelen uit de interactieve kaartenbak en over elkaar heen leggen. Ook kunt u niet-woonfuncties uit de Functiekaart selecteren. Door kaarten over elkaar heen te leggen, bepaalt u zelf wat u in één kaart wilt zien. Op de Kaart der Kaarten klikt u ergens op de kaart of zoekt u een adres. Automatisch wordt ingezoomd op die buurt en alle beschikbare kaartlagen voor die buurt worden in één kaart getoond. In de Legenda kunt u dan eenvoudig door alle relevante kaarten bladeren.

Literatuur
- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Amsterdam (online te bestellen).

Overige links
- Officiële site van de gemeente Amsterdam.
- Amsterdam by Bite: vele honderden nuttige links naar instanties in Amsterdam, gerangschikt naar thema.
- Welstandsnota's Amsterdam.
- Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad.
- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Amsterdam Westgaarde en Sloterdijk.

Amsterdam centrum
Amsterdam grachtengordel
Amsterdam vondelpark
Amsterdam vondelpark. Er is altijd wat te luisteren
Amsterdam IJburg, bijzondere architectuur
plattegrond: 
De gemeente Amsterdam was anno 1870 niet veel meer dan was we nu als het Centrum beschouwen. Er omheen lagen met de klok mee, de gemeenten Buiksloot, Nieuwendam, Diemen, Watergraafsmeer, Nieuwer-Amstel en Sloten.

Kenmerken (classificatie)

Type object: 
plaats
Type plaats: 
Stad en gemeente
Gemeente: 
Amsterdam
Streek: 
Amstelland
Provincie: 
Noord-Holland
0

Opties reactieweergave

Kies uw favoriete manier om reacties weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.

Leuke en interessante weetjes Amsterdam

May
23

Altijd weer leuk om nog meer dingen over Amsterdam te leren!